Bakan Çelik: “Eti tartışma konusu olmaktan çıkarmamız gerekiyor”

0
868
Bakan Çelik: “Yoğun bir şekilde et tartışılıyor. Trabzon’dan bir kez daha sesleniyorum. Bizim hedefimiz etle ilgili sütle ilgili başka ürünlerle ilgili narh koymak falan değil. Bizim derdimiz hayvan varlığımızı artırmak, kendi kendine yeterli et üreten bir ülke haline gelmektir."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Hayvan varlığımızı mutlak surette artırmamız gerekiyor. Et konusunu tartışma olmaktan çıkarmamız gerekiyor.” dedi.

Bakan Çelik, bakanlığı tarafından Trabzon’da düzenlenen bölge toplantısında bir konuşma yaptı.

Konuşmasında et konusuna da değinen Bakan Çelik; “Yoğun bir şekilde et tartışılıyor. Trabzon’dan bir kez daha sesleniyorum. Bizim hedefimiz etle ilgili sütle ilgili başka ürünlerle ilgili narh koymak falan değil. Bizim derdimiz hayvan varlığımızı artırmak, kendi kendine yeterli et üreten bir ülke haline gelmektir. Bunun için sektörün yalpa yapanlarına sesleniyorum. Sektörün tüm temsilcileri ile konuştuk. Dedik ki öyle bir fiyat belirleyelim ki halkın zorunlu tükettiği kıyma ile kuşbaşı yani kar edin ama istediğiniz ölçekte olmasa da o seviyede tutalım. Yeter ki üreticiler zarar etmesin. Hayvan varlığımız artarak devam etsin. Onları sektörden çıkaracak bir iş yapmayalım. Fiyatı onun için 23,3 karkas diye tuttuk. 32 lira kıyma dedik. 34 lira kuşbaşı dedik. Bunu birlikte söyledik. Bakanlığın bir talimatı değil bu. Hayvan varlığımız devam etsin üretici üretimine devam etsin diye bunu yaptık. Şimdi siz hayvan varlığını artıramazsanız yani fiyatı aşağı çekersiniz. Ben 50 kez söyledim. 10 liraya et satma imkanımız var. İthal ederseniz satarsınız. Ama ülkede hayvan varlığını yok edersiniz. Buna hakkımız yok. Biz bunun için bu göreve gelmedik ki.” ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Ne yapmamız gerekiyor o zaman hayvan varlığını mevcut piyasa ve maliyetler çerçevesinde artıracak bir yol bulmamız gerekiyor. Ama bu 78 milyonun zaruri gıda ürünlerini ihmal etmemiz anlamına gelmez. Yani ben istediğim gibi fiyatı serbest piyasada koyarım. Ekmeği de istediğim gibi satarım. Eti de istediğim gibi satarım. Olmaz. Biz maliyeti biliyoruz. 61 kuruşa ekmek maliyetin var. Etin de maliyetini biz biliyoruz. Onun için 23,3 diye fiyatı koyduk. Bu arada yoğun bir şekilde TİGEM’de damızlık üretimini artıracağız. Vatandaşımız talep ettiği an gelip TİGEM’den damızlığı alacak. Başka tedbirler de var. Hayvan varlığımızı mutlak surette artırmamız gerekiyor. Et konusunu tartışma olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Bu arada bazı uyanıklar fındıkta olsun, ette olsun ekmekte olsun kendisine göre bir şey yaptığını zannediyor. Yanlış yoldasınız diyorum. Bu ülkeden para kazanıyorsanız, bu ülkede ticaret yapıyorsanız buradaki üreticiye dönük birlikte alınmış bu kararları öncelikle sizin uygulamanız gerekiyor ki, gelecekte yaşanma ihtimali olan sorunları tümden kaldıralım.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz