TÜRK-İŞ: Geçim şartları iyileşmedi

0
448
TÜRK-İŞ: Geçim şartları iyileşmedi

TÜRK-İŞ’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının 2019 Mart ayı sonucuna göre Ankara’da yaşayanların mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,73 oranında geriledi. Araştırmada, serbest piyasada fiyatlara müdahalenin -şimdilik- olumlu sonuç verdiği belirtilirken, buna rağmen aile bütçesine yılın ilk üç ayı sonunda gelen ek yükün 238 TL olarak hesaplandığı kaydedildi.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), çalışanların geçim şartlarını ortaya koyduğu, “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2019 yıl Mart ayı sonuçlarını yayınladı.

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2019 Mart ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bir önceki aya göre 14 TL’lik gerilemeyle 2 bin 014 TL oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) yine bir önceki aya göre 48 TL’lik düşüşle 6 bin 560 TL oldu.

Aylık bazda bu düşüşlere karşın, yıllık bazda açlık sınırı (Mart 2018-Mart 2019) 352 TL, yoksulluk sınırı ise bin 145 TL artış gösterdi.

12 aylık gıda enflasyonu yüzde 21,13

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim ise 2019 Mart ayında şu şekilde gerçekleşti:

  • -Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,73 oranında azaldı.
  • -Yılın ilk çeyreği itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,76 oranında oldu
  • -Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 21,13 olarak hesaplandı.
  • -Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,58 oldu.

Geçim şartları iyileşmedi

TÜRK-İŞ araştırmasında ayrıca şu değerlendirmeye yer verildi:

“Serbest piyasa ekonomisinin geçerli olduğu ve fiyatların arz-talep temel alınarak belirlendiği yapıda, özellikle sebze-meyve fiyatlarında görülen gelişmenin önlenemez biçimde artış yönünde olması “tanzim satışları” ile dengelenirken, marketlerdeki fiyatlar sürdürülen kampanyalarla denetim altına alınmaya çalışıldı. Bu ayın sonunda yapılacak yerel seçimler öncesi bu politika olumlu etki gösterdi ve özellikle gıda fiyatlarında -düşük de olsa- bir gerileme ortaya çıktı. Ancak bu olumlu gelişmenin önümüzdeki aylardaki hangi yönde olacağı belirsizliğini korumaktadır. Özellikle bu ay benzine peş peşe yapılan zamlar ile dövizdeki artış etkisinin -önlem alınmazsa- önümüzdeki aylarda ortaya çıkması beklenmektedir.

Alınan önlemlere rağmen örneğin yılsonunda 1.941 TL olan gıda harcaması tutarı günümüzde 2.014 TL’ye ulaştı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise aynı dönem itibariyle 6.323 TL’den 6.561 TL’ye yükseldi. Aile bütçesine yılın ilk üç ayı sonunda gelen ek yük 238 TL olarak hesaplandı.

Ülkemizde asgari ücret düzeyinde gelire sahip kişilerin toplam çalışanların yarısını oluşturduğu gerçeği devletin resmi web sitelerinde yer alan raporda bile vurgulanmaktadır. Asgari ücret yılbaşından bu yana bekar bir işçi için aylık net 2.020,90 TL’dir. Asgari ücrete yapılan yüzde 26,1 oranındaki artışa rağmen geçim şartları iyileşmemiştir. Geçen yılın sonunda 2.293 TL olan bir kişinin yaşama maliyeti bu ay 2.455 TL tutarına ulaşmıştır. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark hayat pahalılığı olarak çalışanların yaşama şartlarını zorlamaktadır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz