Elektrik ödemeleri dekar başına yapılacak

0
865
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'daki GAP Tarımsal Araştırma Merkezi'nde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçilerle görüştü. (Rauf Maltaş - Anadolu Ajansı )

Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımının yüzde 90’ların üstüne çıktığı Şanlıurfa’da çiftçiler, sayaç taktırmaları karşılığında dekar başına ödeme yapacak. Karar, basına kapalı gerçekleştirilen 3,5 saatlik toplantının ardından Bakan Çelik tarafından açıklandı. Çelik, ayrıca tarımsal destekleme kalemine enerji giderini de koyacaklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, beraberinde bazı milletvekilleriyle bölgede yaşanan tarımsal enerji sorununu görüşmek için Şanlıurfa’ya geldi.

Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’da, tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımın önüne geçmek istediğini söyleyen Dicle EDAŞ, yeni sayaç kampanyası başlatmış, buna tepki göstererek sayaç taktırmak istemeyen çiftçiler yolu trafiğe kaparak eylem yapmış başka bir grup ise Ceylanpınar yolu üzerinde bulunan Dicle EDAŞ Viranşehir İlçe Müdürlüğünü basmıştı.

Üç Bakan ve bölge milletvekilleri, Şanlıurfa ve Mardin’den gelen üreticiler ile GAPTAEM toplantı salonunda yaklaşık 4,5 saat süren basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının bitiminde 3 bakan basın toplantısı düzenledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, daha önce aldıkları ancak bugün teyit ettikleri kararları çiftçilerle paylaştıklarını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

Çelik: “Herkes öncelikli olarak sayaç takacak”

Türkiye’de elektrik dağıtımının özelleştiğini ve 21 dağıtım şirketi tarafından yönetildiğini hatırlatan Bakan Çelik, “Şanlıurfa ve Mardin’deki sulama kanallarının hızlı bir şekilde tamamlanması konusunda bir iradeyi hükümet olarak ortaya koymuş bulunuyoruz. Tarımsal sulama ile ilgili aldığımız kararlardan bir tanesi güven bunalımdan dolayı yaşanan sorunu ortadan kaldıralım dedik. Bu yanlış bilgilendirilmeden dolayı olduğunu çiftçilerimizle paylaştık ve herkesin sayaç takmasını özellikle ifade ettik. Herkes öncelikli olarak sayaç takacak ama çiftçilerimizin bizden dekar bazlı bir ödeme yapılması ile ilgili yani elektrik fiyatlarını dekar üzerinden yapması ile ilgili talebi oldu. Bunu da biz değerlendirdik. Sayaç takmak kaydıyla üreticilerimiz pamukta 20 lira, buğdayda 15 lira, mısırda 11 lira tavan olmak üzere bir ödeme cetvelini de üreticilerimizle paylaşmış olduk. Üreticilerimizin beklediği yani bu ödemelerin dönüm başına olmasıyla ilgili mutabakat sağlandı. İnşallah sayaçlarda takılınca burada az oranda elektrik kullanma olursa o da çiftçimize olumlu bir şekilde yansıyacak.

Diğer bir kararımız ise desteklerimizin üretici ile firma arasında bir sorun olmaması için tarımsal desteklerden enerji payı diye kesilmesi ve bu şekilde yeni ihtilafların oluşmaması var olan ihtilafların da ortadan kalması açısından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımsal destekleme kalemimize enerji giderini de koyacağımızı üreticilerimizle paylaştık. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin kafasını karıştıran bazı unsurlar var. Bizim çiftçimiz vatanına, milletine, devletine bağlı bir çiftçidir. Gereksiz yakıştırmalarla burada bulanık su oluşturup orada balık avlamaya çalışan bütün kesimlere de sesleniyorum çiftçimiz helal lokmanın peşindedir. Alın teri ile geçimini temin etmenin peşindedir. Koşullar biraz zordur. Çiftçilerimizin zorluklarını anlıyoruz ve bu çerçevede karşılıklı uzlaşma içerisinde sorunlarımızı geçmiş dönemde çözdüğümüz gibi bugünde çiftçilerimizle karşılıklı bir memnuniyet içerisinde ayrıldık.” dedi.

Albayrak: “Kazan-kazan noktasında bir süreç oldu”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, “İnşallah önümüzdeki birkaç yıllık planlamayla tarımsal sulama noktasında toprakların daha verimli kullanılması noktasında en önemlisi de enerjiyi tasarruflu kullanma noktasında çok kritik kararlar aldık. Herkesin memnun olduğu bir süreç oldu. Kazan kazan noktasında bir süreç oldu. Sayaç takılması bundan sonraki süreçte topraklarımızın daha verimli daha tasarruflu tüm bu çerçevede daha iyi bir tarım politikasının ortaya konulması konusunda başlangıcı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise “Bizim vazifemiz sulama. Şu anda kuyulardan su çekilmek suretiyle sulama yapılan yerlerde enerji maliyeti var. Allah nasip ederse bizim hedefimiz bu enerji maliyetlerini azaltacak olan cazibeli sulamalı hemen devreye sokmak olacaktır. Bu konuda da sayın Başbakanımızla bugün toplantıya ara verdiğimizde bir görüşme yaptık. Biz burada 2 Milyar TL’lik bir yatırımla adeta destan yazacağız. Suruç ovasına su götürmek için dağları deldik. Yani orada Türkiye’nin en uzun sulama tünelini inşa ettik. 17 bin 174 metre uzunluğunda dev bir kanal.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz