ABD Tarım Bakanlığı’ndan nanoteknoloji araştırmalarına 5.2 milyon dolar

0
942
Nanoteknoloji araştırmaları için destek alan üniversiteler; gıda güvenliğinin geliştirilmesi, yenilenebilir yakıtların iyileştirilmesi, tarımda verimin arttırılması ve tarımda zararlı böceklerle mücadele gibi konularda nanoteknolojinin nasıl kullanılabileceği üzerine araştırmalar gerçekleştirecek.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) gıda güvenliği, bitki ve hayvan sağlığı araştırmaları ve nanoteknoloji çözümlerinin diğer kullanım alanlarında araştırmalar gerçekleştirecek 11 üniversitenin 5.2 milyon doların üzerinde bir hibeden yararlanacağını açıkladı.

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack
ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack

Tarım Bakanı Tom Vilsack Amerika’da 11 üniversitenin nanoteknoloji araştırmalarına 5.2 milyon dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıkladı. Üniversiteler; gıda güvenliğinin geliştirilmesi, yenilenebilir yakıtların iyileştirilmesi, tarımda verimin arttırılması ve tarımda zararlı böceklerle mücadele gibi konularda nanoteknolojinin nasıl kullanılabileceği üzerine araştırmalar gerçekleştirecek. Üniversitelere verilecek ödenekler temel ve uygulamalı zirai bilimler destek programı Tarım ve Gıda Araştırmaları İnisiyatifi (AFRI) tarafından sağlanacak.

Basın açıklamasında AFRI’nın önemine dikkat çeken Tarım Bakanı Tom Vilsack; “Tarım ve Gıda Araştırmaları İnisiyatifinin kurulmasının ardından geçen yedi yıl içerisinde program; çocukluk çağı obezitesi ile mücadele, kırsal ekonomik kalkınmanın geliştirilmesi ve sürdürülmesi,  suyun kullanılabilirliği, gıda üretiminin arttırılması, yeni enerji kaynaklarının bulunması, iklim değişikliğinin etkilerinin en düşük seviyeye indirgenmesi ve gıda sistemimizin daha dayanıklı kılınması konularında tarım alanında gerçek inovasyonlara ve çığır açan buluşlara imza attı.” açıklamasında bulundu.

Artan küresel nüfus için yeterli ve güvenli gıda tedariğinin sağlanması yönünde inovasyon yatırımlarının önemli bir parçasını nano-ölçekli bilim, mühendislik ve teknolojinin oluşturduğunu belirten  Vilsack; “Başkan Obama’nın 2017 Bütçesi Tarım ve Gıda Araştırma İnisiyatifi için yeterli mali kaynak sağlanmasını gerektiriyor, böylece Tarım Bakanlığı olarak bunun gibi önemli projelere destek vermeyi sürdürebiliriz.” açıklamasında bulunuyor.

ABD Tarım Bakanlığı araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 2009 yılından beri toplam 4.32 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdi. Araştırmalar, tarım alanında araştırmalara yapılan her bir dolarlık yatırımın Amerikan ekonomisine 20 dolar olarak geri döndüğünü ortaya koyuyor.

Alabama Auburn Üniversitesi, Connecticut Tarımsal Araştırmalar Merkezi, Florida Üniversitesi, Georgia Üniversitesi, Iowa Eyalet Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi, Mississippi Eyalet Üniversitesi, Lincoln Üniversitesi, Clemson Üniversitesi, VirginiaTeknik Üniversitesi, Blacksburg Eyalet Üniversitesi ve Wisconsin Üniversitesi, nanoteknoloji araştırmaları fonundan yararlanacak olan üniversiteler. Tarım Bakanlığı üniversitelerde başlatılacak ve devam eden araştırmalar ve projelerle ilgili detaylı bilgileri internet sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuyor.

Tarım ve Gıda Araştırmaları İnisiyatifinin kuruluşunun ardından Ulusal Gıda ve Tarım Enstitüsü bitki sağlığı ve üretim ile ilgili problemlerin çözülmesi amacıyla 89 milyon doların üzerinde bir ödenek sağladı ve bu miktarın 22 milyon dolarlık kısmı nanoteknoloji araştırmalarına ayrıldı. Başkan Obama’nın 2017 bütçesi İnisiyatife 700 milyon dolarlık bir fon sağlanmasını öngörüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz