BM’den ‘On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemi’

0
870
Dünya genelinde açlığın ve her türlü yetersiz beslenmenin önlenmesine ihtiyaç duyulduğu gerçeğini kabul eden Birleşmiş Milletler, beslenme ile ilgili yeni bir süreç başlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ‘On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemi’ni başlatıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), alınan kararın beslenme konusunda dünya genelinde aksiyon alınması yönünde heyecan verici bir ilerleme olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada 2016 ve 2025 yılları arasında sürdürülecek BM On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemini ilan etti. Birleşmiş Milletlerin bu kararını memnuniyetle karşılayan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bu kararın dünya genelinde açlıkla mücadele ve beslenmenin iyileştirilmesi için eyleme geçilmesi yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti.

aclik_cocuklar

Günümüzde yaklaşık 800 milyon insan yetersiz besleniyor ve iki milyardan fazla insan mikrobesin yetersizliğinden muzdarip. Dünya genelinde 5 yaşından küçük 159 milyon civarında çocuk bodur ve 50 milyon çocuğun boyuna göre kilosu olması gerekenin çok altında. Diğer yandan 1,9 milyar insan fazla kilolu ve 600 milyonu da obez. Ve aşırı kilo ve obezitenin görülme sıklığı neredeyse tüm ülkelerde artış gösteriyor.

Dünya genelinde açlığın ve her türlü yetersiz beslenmenin önlenmesine ihtiyaç duyulduğu gerçeğini kabul eden Birleşmiş Milletler, beslenme ile ilgili bu yeni süreci başlattı. On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemi, bu konuların ve beslenme ile ilgili önem arz eden diğer konuların çözümü için çok çeşitli kurum, kuruluş ve diğer ilgili aktörleri bir araya getirmek için bir çatı oluşturacak.

On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemi için Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uygulamalara liderlik edecek. FAO ve WHO;  Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) yanı sıra ve BM Beslenme Daimi Komitesi gibi koordinasyon kuruluşları ve Dünya Gıda Güvencesi Komitesi (CFS) gibi çok paydaşlı platformlarla işbirliği içerisinde çalışmalarını gerçekleştirecek.

Ayrıca ulusal hükümetlerin ve uluslararası ve bölgesel organizasyonların, sivil toplum örgütlerinin, özel sektörün ve akademi gibi diğer paydaşların da aktif katılımı bekleniyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı José Graziano da Silva
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı José Graziano da Silva

FAO Başkanı José Graziano da Silva; “Süreç, beslenmeyi sürdürülebilir kalkınmanın merkezine konumlandırıyor ve 2030 hedeflerinin tümüyle gerçekleştirilebilmesi için gıda güvenliği ve beslenmenin iyileştirilmesi gerektiği gerçeğini kabul ediliyor. Eğer çocuklar ihtiyaç duydukları besinleri alamazlarsa gittikleri okuldan faydalanamazlar ve eğer işçiler de dengesiz beslenmeden dolayı devamlı olarak yorgun olursa gelişmekte olan ekonomiler tam potansiyellerine ulaşamaz. Bu nedenle On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemini memnuniyetle karşılıyoruz ve bu sürecin bir başarıya dönüşmesini görmek için sabırsızlanıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Süreç ile ilgili basın toplantısında konuşan Brezilya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Antonio de Aguiar Patriot; “Birleşmiş Milletler On Yıllık Beslenme Aksiyon Dönemini, 2030 Ajandasının kritik öğeleri olan açlığın ve her türlü yetersiz beslenmenin önlenmesi konusunda girişim ve çalışmaları bir araya toplama bakımından çok önemli bir fırsat olarak kabul ediyoruz. Tüm Birleşmiş Milletler ajanslarının, sivil toplumu ve özel sektörü bu müşterek çabada yer almaya çağırıyoruz. Bu süreçte ilerlemeyi, ulusal politikalarımız ile ilgili bilgi paylaşmayı ve diğer deneyimlerden bilgi edinmeyi umuyoruz.” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz