TİM’in 2023 hedefi için 10 talebi

0
894

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümetten 2023 hedefi için 10 başlıkta yardım istedi. Büyükekşi’nin açıkladığı 10 talep arasında; büyümeye destek verecek inovatif girişimci modeli, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında güncelleme, kayıt dışı ile mücadele ve uygun maliyetli finansman gibi öneriler bulunuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 23. Olağan Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. TİM Olağan Genel Kurulu’nda 2015 ihracat verilerine göre Türkiye geneli ve sektörel bazda en fazla ihracat yapan toplam 35 firmaya ödül verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma olan Ford, Tüpraş, Oyak-Renault, Kibar Dış Ticaret, Vestel, Tofaş, Arçelik, Toyota, Bosch ve TGS Dış Ticaret şirketlerine plaketlerini verirken, 25 sektörde en fazla ihracat yapan 25 firmaya da plaket dağıtıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’ne bu yıl da Koç Topluluğu Şirketleri damgasını vurdu. Son 5 yıldır olduğu gibi 2015 yılında da en fazla ihracat yapan ilk 10 şirketin 4’ü Koç Topluluğu Şirketleri’nden oluştu. 1’inci Ford Otosan, 2’nci Tüpraş, 6’ncı Tofaş, 7’nci Arçelik olurken, ödülleri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği İhracat Şampiyonları Ödül Töreni’ne bu yıl da Koç Topluluğu Şirketleri damgasını vurdu. Son 5 yıldır olduğu gibi 2015 yılında da en fazla ihracat yapan ilk 10 şirketin 4’ü Koç Topluluğu Şirketleri’nden oluştu. 1’inci Ford Otosan, 2’nci Tüpraş, 6’ncı Tofaş, 7’nci Arçelik olurken, ödülleri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile ihracatçı birlikleri başkanları ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.

“İhracatı ve turizmi süratle toparlamamız gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Dünyada üretim ve ticaret konusunda ciddi sıkıntıların yaşadığı bir dönemde, büyümenin sürmesinde en büyük paylardan biri ihracatçılarımıza aittir. Bu camia her türlü takdiri ve desteği hak ediyor. O yüzden ihracatçıları ekibimizin ayrılmaz parçası haline getirdik. Doğu Afrika seyahatinden 135 ihracatçımızla birlikte döndük. Ben sizden razıyım, inşallah sizler de bizden razısınız. 2023 hedefleri artık bizim için bir namus borcu haline dönüştü. İhracatı ve turizmi süratle toparlamamız gerekiyor. Rusya krizi, farklı coğrafyalarda yeni pazarlar aramamız gerektiğini ortaya koydu. Doğu Afrika’da ülkemize yönelik çok farklı bir muhabbet var. Üst ve altyapıda girişimcilerimizi bekliyorlar” dedi.

Ihracat_Mehmet_Buyukeksi“Fiyatlar geriliyor, market daralıyor”

İhracatçılar olarak yakın ülkelerin sorunlarına rağmen başarı elde ettiklerini anlatan Büyükekşi ise şunları belirtti:

“Dünyada fiyatlar geriliyor. Market daralıyor. Deyim yerinde ise ateş çemberinin tam ortasındayız. Buna rağmen miktar olarak daha çok mal satabiliyoruz. 2023 hedefimiz 500 milyar dolar ihracat ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak. Bu çerçevede 2015’te rekor kırdık. İlki dünya ticaretinde payımızı binde 8,7’ye, diğeri AB’nin ithalatında payımızı yüzde 1,2’ye ve diğeri de ihracatın milli gelirimizde payını yüzde 20’ye taşıdık. Yani ekonomimizin beşte biri ihracat. Her türlü güç şartlara rağmen bunları hep beraber başardık. Türkiye’nin daha büyük başarılar için yeniden hamle yapması gerekiyor. Atatürk’ün dediği gibi ‘medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır’. 65. Hükümetimizin yeni ve taze bir güçle Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacağı kanaatindeyiz.”

İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet’ten beklediği 10 başlık:

1-Büyüme; 2023 hedefi için her yıl en az yüzde 5 büyüme gerekli. Bunun için de büyümeye pozitif katkı veren net ihracat, marka değeri yüksek bir Türkiye ve tuttuğunu koparan inovatif girişimci modeli gerek,

2-Kayıtdışı Ekonomi İle Mücadele; firmalar arasındaki haksız rekabet önlenmeli,

3-İhracat Destekleri; ihracat ölçek büyüklüklerine göre desteklenmeli,

4-Avrupa Birliği ile İlişkiler; yeni fasıllar açılmalı, Gümrük Birliği Anlaşması güncellenmeli,

5- Uygun maliyetli finansman; yüksek kredi faizleri yatırımı, üretimi, istihdamı ve büyümeyi olumsuz etkiliyor. Faiz indiriminin devamı gelmeli. Kurlar, sanayiye, ihracata, istihdama ve büyümeye zarar verecek şekilde düşük seviyelere inmemeli,

6-Yeşil Pasaport; ihracat yapan firmaların yetkililerine yeşil pasaport verilmeli,

7-Sanayi 4.0 Devrimi; Türkiye bu sürecin dışında kalmamalı,

8-Yatırım Ortamı; yatırım patlaması için iyileşmeye yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılmalı,

9-Yeni Anayasa; insan haklarını gözeten, hukukun üstünlüğünü teminat altına alan, çatışma değil, uyum ve denge mantığını getirecek yeni anayasa hayata geçmeli,

10-Terörle mücadele; Türkiye’nin terörden temizlenmesi için 65 bin ihracatçı Hükümet’in yanında yer alıyor.

25 sektörün ihracat şampiyonları
25 sektörün ihracat şampiyonları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz