‘Teminatlı organize para piyasası’ ihracatçıyı sevindirdi

0
761
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

Borsa İstanbul bünyesinde kurulması planlanan yeni teminatlı organize para piyasası ihracatçıları sevindirdi. Bu sayede piyasada işlem gerçekleştiren firmaların uzun vadede önlerini görmüş olacağını vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ayrıca faiz riskini de daha iyi yönetebileceklerini belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bir açıklama yaparak gündemdeki konuları değerlendirdi. İlk olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in hafta sonu yaptığı ‘teminatlı organize para piyasası’ açıklamasına değinen Büyükekşi, şunları söyledi:

“Uzun vadeli TL faiz oranlarını oluşturacak söz konusu yeni piyasa sayesinde şirketlerin, ihracatçıları ve piyasadaki diğer aktörler faiz riskini daha kolay yönetebilecek, daha kolay borçlanabilecek ve daha da önemlisi uzun vadede önlerini görebilecekler. Küresel oynaklıklara ve küresel politika değişikliklerine karşı (Fed, Avrupa Merkez Bankası, BoJ) yatırım yapan, istihdam yaratan ihracatçılarımızın da önü açılabilecektir.”

Ardından son ekonomik göstergeleri yorumlayan TİM Başkanı, küresel ekonomideki durgun trende rağmen Türkiye’nin ekonomik göstergelerindeki olumlu gelişmelerin son derece sevindirici olduğunu kaydetti. Büyükekşi, şöyle dedi:

“Ekonomik güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,5 yükselerek 78,3 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise yine mart ayında, bir önceki aya göre 0,8 puan, geçen yılın aynı ayına göre de 1,9 puan artarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti. Benzer biçimde, reel kesim ve tüketici güven endeksinde de mart ayında artış yaşandı. Bu olumlu tabloyu büyüme rakamlarımızda da görebiliyoruz. 2015 yılının ilk 3 çeyreğinde yakaladığımız büyüme oranıyla dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yerimizi almıştık. 31 Mart tarihinde açıklanacak 2015 yılı 4. çeyrek büyüme rakamıyla beraber, 2015 yılı OVP hedefimiz olan yıllık yüzde 4 büyüme oranını yakalayacağımıza inanıyoruz. Bir diğer sevindirici konu ise net ihracatın 4. çeyrek büyümesine katkısının pozitif olacağına dair beklentimiz. OVP hedeflerimize paralel olarak 2016 yılında da net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olmasını bekliyoruz. Bu beklentimizde, 14 ay sonra gelen ilk ihracat artışımız ve mart ayında ihracatımızın artacağına yönelik beklentimiz büyük rol oynuyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz