13.1 C
Ankara
Cuma, Mart 29, 2024

küresel ekonomi

Küresel iş dünyası, Covid-19 üçlüsü riski ile karşı karşıya

Covid-19’a paralel olarak iş kesintisi, salgın ve siber saldırı riskinin birbiri ile bağlantısına vurgu yapılan Allianz Risk Barometresi 2021’de, yüksek düzeyde küreselleşmiş dünyamızın artan kırılganlıklarına dikkat çekildi.

Virüs Çok Şeyi Değiştirdi, Değiştirecek!..

İyimser bir beklenti ile şunu ifade etmek istiyorum; bu kriz insanların, şirketlerin, devletlerin kendilerine çeki düzen vermesi ve bundan sonrahayatlarına daha insancıl, eşitlikçi ve bütüncül şekilde devam etmesi için önemli bir fırsat, hatta bence EN ÖNEMLİ FIRSATTIR!..

Prof. Dr. Dilek Teker: “İşsiz kalacak hane halkı için daha net önlemler açıklanmalı”

Şirketlerin yakın zamanda daralan ekonomi ve likidite sorunu ile karşı karşıya kalarak ücretsiz izin ya da işten çıkarma yoluna gidebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Dilek Teker, “Şirketlerin borcunu ötelemek birkaç ay sonra tüketimi ve likiditeyi garanti edemez. Bu nedenle konu, mikro düzey destekle başlamalı ve öncelikle işsiz kalacak hane halkı için daha net önlemler açıklanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

McKinsey, Koronavirüsün Ekonomiye Etkilerini Araştırdı

McKinsey & Company, 140’tan fazla ülke ve bölgede etkileri görülen koronavirüsün merak edilen ekonomik yansımalarını iki farklı senaryo ile ortaya koydu. Kötü senaryoya göre, küresel ekonomide 2008-09 küresel finansal krizine benzer sert bir etki görülmesi bekleniyor.

Şirketler, Corona virüsü sürecini nasıl yönetmeli?

McKinsey & Company, küresel çapta trajik sonuçlar doğuran Corona virüsü (COVID-19) kapsamında şirketlere yol gösterecek aksiyon önerilerini paylaştı. Şirketin uluslararası çapta uzmanlığı ile hazırlanan öneriler, çalışanların desteklenmesinden risk yönetimine ve toplumsal çözümler üretilmesine dek 7 temel adımı kapsıyor.

2020 yılında küresel iflaslar yüzde 6 artacak, Türkiye’de bu oran yüzde 5 olacak

2019 yılının ilk üç çeyreğinde toplamda 145 milyar euroluk ciroyu aşan 249 küresel iflas yaşandı. 2020 yılında ise küresel iflasların üst üste dördüncü kez artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Özüner: “2020’de ihracatın büyümeye katkısı daha az olabilir.”

2019’un, küresel belirsizliklerin olumsuz etkilerinin yaşandığı, piyasalarda volatiletinin yüksek olduğu bir sene olarak geçtiğini söyleyen Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Yavaş büyümenin uzun süreceği bir döneme giriyoruz. Küresel mal ve hizmet ticareti sadece %1,7’lik büyümeyle 2009 yılından beri görülen en düşük hıza gerileyecek. Bu nedenle Türkiye’de ihracatın büyümeye katkısı daha az olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel alacak tahsil süreleri 2007’den beri en yüksek seviyesinde…

Alacak tahsil sürelerinin küresel ortalaması 2007’den beri en yüksek seviyesine ulaşarak 2017’de 66 güne uzadı. Euler Hermes, alacak tahsil süresinin küresel ortalamasının 2018’de 67 güne ulaşarak 1 gün daha uzamasını bekliyor. En uzun alacak tahsil süresine sahip olan ülkelerden Çin ve Yunanistan’ı ortalama 83 gün ile Türkiye takip ediyor.

İş dünyasında büyüme sancısı

Küresel ekonomide giderek yaygınlaşan korumacı ve popülist anlayışı büyümenin bir numaralı tehdidi olarak gören CEO’lar, önümüzdeki üç yıl boyunca stratejik ortaklıkların büyümeyi yöneteceğine inanıyor.

Ekonomide 2018 alarmı!

KPMG Türkiye’nin hazırladığı Bakış'a göre, beklendiği gibi 2016’dan sonra güçlü bir toparlanma yaşanan Türkiye’de yılsonuna kadar tablo pozitif görünüyor. Ancak 2018’le ilgili beklentiler alarm veriyor. Risk unsurlarının da etkisiyle büyüme, enflasyon, cari açık, işsizlikle ilgili sinyaller kritik.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img