21.5 C
Ankara
Perşembe, Nisan 25, 2024

“Katma değerli ihracat artışına önem vermeliyiz”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Türkiye dünya ticaretinden yüzde 0,9 oranında pay alıyor. “Hedefimiz 2023 yılında bu payı yüzde 1,5’a çıkarmak.” diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bunu gerçekleştirebilmek için de katma değerli ihracat artışına önem vermemiz gerektiğini belirtti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 Eylem Planı’nı değerlendirdi. Büyükekşi, Planda; Ar-Ge ve tasarım alanında erken aşamaya yönelik bir fon kurulması, Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkinliği artırılması ve koordinasyonu güçlendirilmesi, yenilikçi girişimcilerin projelerinin ticarileştirilmesi için kredi garanti mekanizması oluşturulması ve yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanması gibi Türkiye’de inovasyon ikliminin ve girişimcilik kültürünün desteklenmesi açısından son derece önemli reform maddelerinin olduğunu söyledi.

Bu ve bunun gibi birçok maddenin ihracatçıların beklentileriyle tamamen örtüştüğünü açıklayan Büyükekşi, Türkiye’nin katma değerli ihracat artışını, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmanın yanı sıra girişimciliğin de desteklenmesiyle yakalayabileceğini belirtti.

Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın son yıllarda arttığının altını çizen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye dünya ticaretinden yüzde 0,9 oranında pay alıyor. Hedefimiz 2023 yılında bu payı yüzde 1,5’a çıkarmak. Bunu gerçekleştirebilmek için de katma değerli ihracat artışına önem vermemiz gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de kilogram başı ihracat değerimizi arttırmaya ihtiyacımız var. Bunun yolu da inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya daha fazla önem vermekten geçiyor. Ayrıca yenilikçi sektörlere daha fazla yatırım yapılması ve bu sektörlerde ihracatımızın geliştirilmesi de önemli bir öncelik. Diğer taraftan bir diğer önem taşıyan husus olarak, girişimcilik eko-sisteminin geliştirilmesi için de gençlerimizi girişimciliğe yönlendirmeye ve onları bu konuda cesaretlendirmeye ihtiyacımız var. Hükümetin reform süreçlerinde gençlerimizi girişimcilik konusunda aktif olarak destekleyecek mekanizmalara yer vermesini bu açıdan kritik buluyoruz” dedi.

Reform süreçlerinin, Türkiye ekonomisinin ihracat odaklı büyüme modeline büyük destek vereceğini ifade eden Büyükekşi, “Türkiye’nin yeni bir atılım yapabilmesi için hızlı bir reform sürecine ihtiyacı var. Katma değerli ihracat artışı yakalamak ve daha yüksek büyüme oranlarına ulaşmak için reformların en büyük destekçisi ve takipçisi olacağız” ifadesini kullandı. Mehmet Büyükekşi, 71 bin ihracatçıyı temsilen, “Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ihracatımızı artırmak için tüm kamusal düzenlemeleri Kamu Kuruluşlarımız ve Bakanlıklarımız ile eşgüdüm içerisinde takipçisi olmaya ve ihracatçılarımızın bu düzenlemeler hususunda temsilcisi ve iletişim kanalı görevini sürdürmeye etkin bir şekilde devam edeceğiz.” dedi.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...