İş dünyası: Demokrasiye yapılan hiçbir müdahale kabul edilemez!

0
850
Türk iş dünyası, dün akşam saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup tarafından başlatılan ve bu sabaha karşı güvenlik güçlerince sona erdirilen darbe girişimini tel’in etti.

Türk iş dünyası, dün akşam saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup tarafından başlatılan ve bu sabaha karşı güvenlik güçlerince sona erdirilen darbe girişimini tel’in etti.

Dün gece Türkiye, askeri darbe girişimine sahne oldu. 15 Temmuz Cuma günü saat 22.00 civarında önce İstanbul’daki Boğaz köprülerinin askeri tanklarla trafiğe kapatılması, yine aynı saatlerde Ankara’da F-16 uçaklarının şehir üzerinde alçak uçuşlarıyla patlak veren darbe girişimi bu sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonlarla sona erdirildi. Gece boyunca meydana gelen olaylarda asker, polis ve sivillerden 265 kişi yaşamını yitirdi.

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkünde açıklamalarda bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkünde açıklamalarda bulundu.

Bugün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile birlikte kameralar karşısına geçen Başbakan Binali Yıldırım, 161 şehit olduğunu, darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturmalar kapsamında 2839 askerin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise darbe girişimi konusunda çok sert açıklamalarda bulundu. Darbe girişimini, ‘Silahlı Kuvvetlerin içerisindeki bir azınlığın, ülkenin birliğini beraberliğini hazmedemeyen bir grubun bir ihanet hareketi’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu vatana ihanet hareketinin bedelini ağır ödeyeceklerdir.” şeklinde konuştu.

İş dünyasından demokrasiye bağlılık vurgusu

Darbe girişimine sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasından da sert tepkiler geldi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) askeri darbe girişimi ile ilgili yapılan açıklamada ’’Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız.’’ denildi.

“Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz!” diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Türk milleti olarak her türlü darbe girişiminin karşısında olmalı, demokrasimizi savunmalıyız. Türk iş dünyası olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de askeri kalkışma ile ilgili açıklama yaptı. Büyükekşi, şunları kaydetti:

’’Türkiye bugün demokrasi adına utanç verici bir kalkışma girişimine maruz kalmış, milli iradeye zarar verilmek istenmiştir. Bizler Türkiye’nin ileri seviyede refah seviyesine ulaşması için çalışan ihracatçılar olarak demokrasi karşıtı tüm girişimlerin karşısında olmaya devam edeceğiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak halk tarafından seçilmiş meşru hükümete desteğimizin tam olduğunun bilinmesini isteriz.’’

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) darbe girişimi ile ilgili yapılan açıklamada ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel ilkesi olan demokrasiye bağlılığımız en üst düzeydedir. Türk ulusuna yakışan yönetim şekli demokrasidir. TİSK Camiası olarak demokrasi karşıtı her türlü girişimin karşısındayız.” ifadelerine yer verildi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türk sanayicileri, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına hep yürekten inandık, inanmaya da devam edeceğiz.” derken; Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek de askeri darbe girişimi ile ilgili; “TPF olarak devletimizin, milletimizin, demokrasimizin yanındayız. Demokrasiye yapılan her türlü müdahaleyi kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı yapılan bu girişimin karşısındayız.” dedi.

Darbe girişimine bir tepki de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar‘dan geldi. Bayraktar, “Darbe girişimi ülkemizin huzur içinde kalkınmasına, geleceğimize darbe vurmak demektir; ülkemize yapılabilecek en büyük ihanettir.” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de askeri darbe girişimini telin etti. Palandöken, bir TV kanalına yaptığı açıklamada “Allah bu milletten razı olsun. Kaybettiğimiz şehit mertebesine erişen yurttaşlarımıza, ülkemizin birlik ve huzuru için kendilerini feda eden insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. “ şeklinde konuştu.

Türkiye Otelciler Birliği’nden (TÜROB) yapılan yazılı açıklamada darbe girişiminden duyulan üzüntü dile getirildi. Demokrasiye sarılarak bu girişimin boşa çıkartılmasının sevindirici olduğuna değinilen açıklamada ayrıca ”Demokrasiye yönelik her türlü müdahalenin ve anayasal kurumlara karşı girişilen bu tür eylemlerin karşısındayız.” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz