IFAD’da yeni başkan Gilbert Fossoun Houngbo

0
594
Togo, İtalya ve Endonezya'nın adayları arasında devam eden başkanlık seçiminde yarışı, Türkiye'nin lehine çekildiği Togo eski başbakanı Gilbert Fossoun Houngbo kazandı.

Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (IFAD) 40. Guvernörler Konseyi, kuruluşun yeni başkanını seçti. Togo eski başbakanı Gilbert Fossoun Houngbo, IFAD’ın 6. Başkanı olarak görev yapacak.

Birleşmiş Milletler’in (BM) merkezi Roma’da bulunan tarım alanındaki finans kurumu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun (IFAD) 40. Guvernörler Konseyi, başkanlık seçimi gündemiyle başladı. Türkiye’nin adayı Raşit Pertev, başkanlık seçiminin birinci tur oylamasından ikinci tura çıkmayı başardı ancak Afrika ülkelerinden Togo’nun adayı üstünde oluşan konsensüs üzerine Türkiye, Togo’nun lehine çekilme kararı aldığını açıkladı.

Konuşmaların ardından konseyde, aralarında Türkiye’den Raşit Pertev’in yanı sıra Endonezya’dan Bambang Brodjonegoro, Meksika’dan Maria Eugenia Cesar Perez, İtalya’dan Paolo De Castro, Fas’tan Ismhane Elouafi, Togo’dan Gilbert Fossoun Houngbo ve Dominik Cumhuriyeti’nden Josefine Stubbs, İsviçre’den Pio Wennubst’ın olduğu 8 isim arasındaki başkanlık seçimine geçildi.

İlk turda, İsviçre’den Wennubst, ikinci tura çıkmak için yeterli oyu alamadı.

Türkiye’nin adayı Raşit Pertev ise başkanlık seçiminin birinci tur oylamasından ikinci tura çıkmayı başardı ancak Afrika ülkelerinden Togo’nun adayı üstünde oluşan konsensüs üzerine Türkiye, Togo’nun lehine çekilme kararı aldığını açıkladı.

IFAD’ın Afrika’ya yönelik kurulmuş bir kurum olduğunu ve buna ek olarak Türkiye’nin de son yıllarda Afrika’ya yatırımlarını arttırdığını hatırlatan diplomatik kaynaklar, IFAD’daki Afrika devamlılığı açısından Togo’yu destekleme kararının, Afrika’ya verilen önemin tezahürü olduğunu belirtti.

Bu arada, başkanlık seçiminde Türkiye’nin Togo lehine çekilmesinin ardından diğer ülkelerden Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Fas da adaylarını çekti. Togo, İtalya ve Endonezya’nın adayları arasında devam eden başkanlık seçiminde yarışı, Togo eski başbakanı Gilbert Fossoun Houngbo kazandı.

Türkiye’yi Bakan Çelik temsil etti

BM’nin 1977 yılında, gelişme yolundaki ülkelerde açlık, kırsal alanda yoksullukla mücadele için gıda üretiminin artırılması, yeni gelir imkânlarının sağlanması, kırsal kalkınma projelerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi verilmesi amacıyla kurulan IFAD’ın ana idari organı olan Guvernörler Konseyi’nin 40’ıncı toplantısı başkanlık seçimi gündemiyle bir araya geldi.

Türkiye’yi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in temsil ettiği 40. Guvernörler Konseyi’nin açılışında, 8 yıllık görev süresinin sonuna gelen Nijeryalı Başkan Kanayo Nwanze, son kez konseye hitap etti.

Nwanze, kırsal hayatın önemli olduğunu ve bu konunun başlı başına IFAD’ın konusu olduğu vurgusunu yaparak, “Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini içeren 2030 gündemine bağlı ülkeler için kırsal alanlara yatırım yapmak, bir seçim değil, gerekliliktir.” dedi.

Kırsal kalkınmayı ahlaki yükümlülük olarak tanımlayan Nwanze, “İnsanlar, açlık ya da yoksulluktan ölme riskiyle karşı karşıya kaldıklarında, kentlere ve daha ötesine göç ediyorlar. Onlar için böyle bir durumda daha geniş bir okyanus ya da yeterli yükseklikte bir çit veyahut da çaresiz kadın-erkek, çocukları tutacak sınır bulunmuyor.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz