SETBİR Başkanı Tezel: “Et ve süt ürünlerinde KDV sıfırlanmalı, sosyal bir beslenme anlayışına geçilmeli”

0
498
SETBİR Başkanı Tezel: “Et ve süt ürünlerinde KDV sıfırlanmalı, sosyal bir beslenme anlayışına geçilmeli”

Et ve süt sektöründeki kayıt dışılığa dikkat çeken SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, “Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için öncelikle tüm hayvansal protein ürünlerinin KDV’sini sıfırlayarak sosyal bir beslenme anlayışına geçilmesini öneriyoruz.” dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), Ankara Bilkent Otel’de iftar programı düzenledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Pakdil, Müsteşar Yardımcısı Vk. Dr. Durali Koçak ile çok sayıda sektör kuruluşu temsilcisinin katıldığı iftar programında konuşan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, “Hedefimiz sütte, gelişmiş ülkelerin kişi başı yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketim miktarı olan 300 litreye, ette de yine gelişmiş ülkelerin kişi başı yıllık kırmızı et tüketimi miktarı olan 21 kiloya ulaşmaktır” dedi.

Soldan Sağa: Tarık Tezel, Mehmet Daniş, Durali Koçak, Nevzat Pakdil

Bu hedeflere ulaşmak için yeterli hayvan kaynağına sahip olmamız gerektiğini kaydeden Tezel; “Ancak bugün Türkiye’de sütte ve kırmızı ette yeterli hayvanımız yok. Her yıl ortalama 50 bin baş süt sığırı, 50 bin baş ile 500 bin baş arasında değişen miktarlarda da besi sığırı ithal ediyoruz. Eğer kendi hayvan kaynağımızı geliştiremezsek bu ithalat yarın da devam edecek. Dolayısıyla her halükarda, bugün 80 milyon olan, 2023’te 84 milyon, 2050’de 93 milyon olması öngörülen nüfusumuzun süt ve kırmızı et kaynaklı hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmek için hayvan sayımızı artırmak, bunun için de hayvancılığa yatırım yapmak şart.” şeklinde konuştu.

Tezel; eğer gerekli ve yeterli yatırım yapılabilirse, Türkiye’nin hayvancılıkta net ihracatçı, piyasa yapıcısı, yılda 50 milyar dolar gelir elde eden, 1 milyar dolar ihracat yapan, istikrarlı, verimli, rekabetçi bir ülke olabileceğini vurguladı.

Kayıt dışını ortadan kaldırmalı, fiyat istikrarını sağlamalıyız. Arz-talep dengesini sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmalıyız. Süt ve et ürünlerine yönelik bilgi kirliliğini de gidermeliyiz.

“KDV sıfırlanmalı, sosyal beslenme anlayışına geçilmeli”

Halkın en kaliteli ve en hesaplı hayvansal protein kaynağı ile beslenmesinin sağlanması ve bunun sürdürülebilir olması gerektiğine işaret eden SETBİR Başkanı, bunun için yapılması gerekenleri ise şu sözlerle ifade etti:

“Kayıt dışını ortadan kaldırmalı, fiyat istikrarını sağlamalıyız. Arz-talep dengesini sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmalıyız. Süt ve et ürünlerine yönelik bilgi kirliliğini de gidermeliyiz.

Kayıt dışı ile mücadele edebilmek için öncelikle tüm hayvansal protein ürünlerinin KDV’sini sıfırlayarak sosyal bir beslenme anlayışına geçilmesini öneriyoruz.

Fiyat istikrarı, sektörlerimizin istikrar içinde büyümesi, hayvansal protein tüketiminin artırılması, dünya ile rekabet edebilir seviyeye gelebilmek için gerekli.

Arz-talep dengesini sürdürülebilir bir yapıya kavuşturabilmenin yolu, dünya pazarlarında rekabetçi olmaktan geçiyor. Böylelikle yurtiçinde üretim istikrarını ve verimliliğini her zaman garanti altına alabiliriz. Dolayısıyla sektör, ihracat ve depolama desteği ile teşvik edilir, Türk ürünlerinin marka değeri yurtdışında artırılırsa, hem iç piyasada istikrar sağlanır hem de kapımızın eşiğindeki yeni Gümrük Birliği düzenlemesine hazırlanmış oluruz.”

“Bir gün et, bir gün süt karalanıyor”

Tezel, sektörde üstesinden gelinmesi gereken en zorlu sorunun ise bilgi kirliliği olduğunu vurguladı. Son yıllarda popülizm uğruna korku tacirliği yapılarak, bir gün etin, bir gün sütün karalandığını belirten Tezel, konuşmasını; “İnanıyorum ki artık sessiz kalmamak, bu karalama kampanyalarına bir son vermek gerekiyor. Bu vesileyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığımızı, beslenme kültürümüze, halkımızın sağlığına ve gıda güvenliğine sahip çıkmaya davet ediyorum.” sözleriyle tamamladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz