Dünya Sağlık Günü 2016: Diyabeti yen!

0
3048
WHO, 2016 Dünya Sağlık Günü kampanyasının temel hedeflerini; “diyabetteki artış ile ilgili bilincin arttırılması, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabetin sonuçlarına dikkat çekmek ve diyabetle mücadele kapsamında belirgin, etkili ve ekonomik aksiyonların alınmasını sağlamak” olarak belirledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kuruluş tarihi olan 7 Nisan’da bu yıl önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan diyabete dikkat çekiyor.

1948’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kuruluşunun yıldönümü vesilesiyle her yıl  7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanıyor. Her bir Dünya Sağlık Günü için önemli halk sağlığı sorunlarından birisini belirleyen ve çeşitli etkinliklerle gündeme getiren WHO, bu yılın Dünya Sağlık Günü temasını diyabet olarak belirledi.

WHO, 2016 Dünya Sağlık Günü kampanyasının temel hedeflerini; “diyabetteki artış ile ilgili bilincin arttırılması, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabetin sonuçlarına dikkat çekmek ve diyabetle mücadele kapsamında belirgin, etkili ve ekonomik aksiyonların alınmasını sağlamak” olarak belirledi. Bu aksiyonlar arasında, diyabetin önlenmesi ve diyabetli hastalar için tanı, tedavi ve bakım hizmetleri yer alıyor.

350 milyon

Dünya genelinde 350 milyon insan diyabet hastası ve bu sayının 20 yıl içerisinde iki katından daha fazla artacağı tahmin ediliyor.

1,5 milyon

2012 yılında diyabet 1,5 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Diyabete dayalı ölümlerin %80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor.

%90

Tip iki diyabet hastaları diyabet hastalarının %90’ını oluşturuyor. Raporlar çocuklarda tip 2 diyabet görülme oranının dünya genelinde artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

diabetes-1
İnsülin direncini bu formülle öğrenebilirsiniz!

Dünya Sağlık Örgütü 7 Nisan Dünya Sağlık Günü kapsamında dünya çapında günden güne daha fazla görülen diyabete dikkat çekmek amacıyla çeşitli posterler hazırladı.

dso_diabetes
Artışı durdur! Dünyada her gün daha fazla insan diyabet hastası oluyor. Bu artışın en önemli nedenleri; fazla kilo, obezite ve hareketsizlik.
dso_diabetes_1
Doktor tavsiyesine uy! Diyabetin kontrol altında tutulabilmesi için; sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, doktorların verdiği ilaçların kullanılması, tansiyonu kontrol altında tutma ve tütün kullanımından kaçınma gibi çok çeşitli tedaviler bulunuyor. Diyabet hastaları doktorları ile birlikte bir tedavi planı oluşturur ve bu planı uygularlarsa yaşamlarını mutlu bir şekilde sürdürebilirler.
dso_diabetes_2
Şüphen varsa kontrol et! Diyabetin belirtileri arasında susuzluk, açlık, kilo kaybı, yorgunluk ve bulanık görme yer alıyor. Ancak diyabet hastalarının çoğu bu belirtilere sahip değil. Eğer diyabet hastalığından şüphe duyuluyorsa bir sağlık uzmanına danışılmalı.
dso_diabetes_3
Hareket et! Fiziksel olarak aktif olmak ( her gün ortalama 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmak) tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir.
dso_diabetes_4
Sağlıklı beslen! Meyve ve sebzeleri bol miktarda, şeker ve doymuş yağları ise az miktarda tüketerek sağlıklı beslenebilir ve bu sayede tip 2 diyabet önlenebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz