20.9 C
Ankara
Salı, Nisan 16, 2024

Tip 2 diyabet

COVID 19’a karşı diyabet hastalarına 3 kritik uyarı!

Koronavirüse karşı Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği korunma yöntemlerini kronik hastalıkları olanların çok daha titizlikle uygulamaları gerekiyor, çünkü Covid-19 bu hastalarda daha ağır seyredebiliyor. Öyle ki koronavirüsten ölüm riski, tip 2 diyabet hastalarında 7 kat daha fazla.

Diyabet hakkında doğru sanılan 14 yanlış!

Diyabet hakkında toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler ve bu yönde hareket edilmesi nedeniyle hastalığın tanısı geç konabiliyor, tedavide hedefe ulaşılamıyor ve diyabetin yol açtığı kalp ile damar hastalıkları, görme kaybı, böbrek hastalığı ve ayak yaraları gibi olumsuzluklar artabiliyor. Peki, hastaların hayatını zorlaştıran bu hatalı bilgiler neler?

2045 yılında diyabet hasta sayısı 629 milyona ulaşacak

Dünyada giderek artan ve tüm organları etkileyen diyabet yani şeker hastalığı, körlüğe kadar gidebilen göz problemlerini beraberinde getiriyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) açıkladığı verilere göre dünyada her 10 yetişkinden biri diyabet hastalığına sahip. 2045 yılında ise diyabetli hasta sayısının 629 milyona ulaşacağı ön görülüyor.

Obezitenin yol açtığı 11 sağlık problemi!

Genetik mutasyonlar, diyet, yaş ve fiziksel aktiviteden etkilenen kronik bir hastalık olan obezite sadece estetik bir sorun değil, vücudun tüm sistemlerini olumsuz yönde etkileyen, bunun sonucunda pek çok hastalığa zemin hazırlayan ciddi bir problem.

Çocuk obezitesine karşı “şeker okul” projesi

Kadıköy Belediyesi ilköğretim çağındaki çocukların sağlıklı gelişimi, düzgün beslenmesi ve bilinçlenmesi amacıyla ‘Şeker Okulu’ projesini başlattı.

Düşük kalorili tatlandırıcılar sağlığa zararlı mı?

Hiç kimse, yaklaşık 200 kalori içeren 500 ml'lik kola şişesi gibi şeker içeren içeceklerin düzenli tüketilmesinin sağlığınıza iyi geldiğini söyleyemez. Bunun yerine ise diyete uygun kalorisi düşük şekersiz türleri tavsiye edilir.

Glütensiz beslenme tip-2 diyabet sebebi

Amerikalı bilim adamları otuz yıllık araştırma sonucunda tıbben gerekli olmadığı halde glütensiz beslenme tarzını benimseyen kişilerin tip-2 diyabet hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Sentko: “Diyabet riskini azaltmada endüstri önemli potansiyele sahip”

BENEO Yasal Düzenlemeler ve Beslenme İletişimi Başkan Yardımcısı Anke Sentko, insanların diyabet gibi hayati tehlikesi olan hastalıklara yakalanma risklerini azaltmada gıda endüstrisinin önemli potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Diyet danışmanlığı, topluma 1’e 63 kazandırıyor

Diyetisyenler tarafından uygulanan tıbbi beslenme tedavisinin, sağlık çıktılarını geliştirdiğine ve birçok hasta için maliyeti düşürdüğüne dikkat çeken Türkiye Diyetisyenler Derneği, Hollanda’da obez ve diyabetli bireylerin diyet danışmanlığı almak için harcadığı her 1 Euro ile toplumun net olarak 63 Euro kazandığını açıkladı.

DİYET-GEN ETKİLEŞİMİ=OBEZİTE VE TİP 2 DİYABET

Günümüzde beslenme ile insan genomu arasındaki çalışmalar oldukça artmıştır. İnsan genomu üzerinde yapılan çalışmalar ilerledikçe, birçok sağlık alanında özellikle beslenmede, moleküler biyoloji ve genetik çalışmaları oldukça yaygınlaşmıştır. Beslenmenin gen ekspresyonunda oldukça önemli olduğunun birçok kanıtı vardır, benzer şekilde besin alımı, besinlere metabolik yanıt, bireysel besin ihtiyacı ve hastalık önleyici beslenmenin genetik varyasyonlara etkisi de benzer bir öneme sahiptir.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img