“Ziraat mühendisliği ve veteriner hekimlik, en muteber meslek haline gelecekler”

0
2745
Bakan Fakıbaba, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde ziraat öğretiminin 172. yılı dolayısıyla düzenlenen programda konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gelecekte veteriner hekimlik, ziraat mühendisliği, tekniker ve teknisyenliğin en önemli meslekler olacağını söyledi.

Bakan Fakıbaba, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde ziraat öğretiminin 172. yılı dolayısıyla düzenlenen programda konuştu. Ziraat öğretiminin yıl dönümünü “10 Ocak Tarım Bayramı” şeklinde nitelendiren Fakıbaba, eğitimin, her alandaki gibi tarım alanında da önem taşıdığını, yaşamla bağ kurmanın en önemli yolu olduğunu söyledi.

Bakan Fakıbaba, en önemli meslekler arasında veteriner hekim, ziraat mühendisi, tekniker ve teknisyenlerin geldiğini anlatarak, şunları kaydetti:

“O kadar önemli ki ve şunu inanarak söylüyorum. 20-25 yıl sonra silah mı, gıda mı? Gıda, gıda, gıda. İstediğiniz kadar silahınız olsun ama gıda ile her işi halledeceksiniz. Gıdanız olduğu müddetçe gelişmiş ülke olabilirsiniz. Bu nedenle ziraat fakülteleri ve veteriner fakülteleri, Türkiye’nin tarımsal faaliyetlerini üst düzeyde yönlendirecek olan ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerinin yetiştirilmesi için oluşturulmuş önemli öğretim kurumlarıdır. Çok şanslısınız genç arkadaşlar. Bu okullardan mezun olmak, ziraat mühendisi, veteriner hekim olmak o kadar önemli bir olay ki. İnanın şu anda farkında olmayabilirsiniz ama 15 yıl sonra diyeceksiniz ki ‘Bir Bakanımız vardı, böyle diyordu ama pek fazla adama inanamıyorduk. Gerçekten haklıymış’. En muteber mesleklerin başında ziraat mühendisi ve veteriner hekim arkadaşlarımız geleceklerdir.”

“Bilgi ve teknolojiyi yakalamak zorundayız”

(Fatih Mehmet Kürkçü – Anad)

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da tarımla sağlık ilişkisine değinerek, tarımın beslenmenin temeli olduğunu söyledi.

İnsanın sağlıklı yaşamasını belirleyen temel faktörlerden birinin genetiği olduğuna işaret eden Demircan, “Beslenme ve çevre şartları sağlık üzerinde etkili. Tarım da beslenmenin temeli.” dedi.

Demircan, Anadolu’nun binlerce yıldır tarıma beşiklik ederek insanlığın beslenmesinde analık yapmış bir toprak olduğunu vurgulayarak, bu coğrafyada insanlığın hafızasının tutulduğunu kaydetti.

Diğer alanlarla birlikte tarım alanında da bilgi ve teknolojinin etkin kullanılmasını tavsiye eden Demircan, “Eğer bu coğrafyada maruz kaldığımız saldırılar karşısında onurlu, başımız dik, alnımız ak şekilde insanlığa da hizmet edeceksek, bilgi ve teknolojiyi yakalamak zorundayız. Bilgi üreten toplum olmak zorundayız. Tarımda bilginin önemini söylemeye gerek yok.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz