Genç çiftçilere destek şartları belli oldu

0
1196

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi hakkında tebliği imzalayarak Başbakanlığa gönderdi. Desteklerden kırsal alandaki 18-40 yaş arası genç çiftçiler faydalanabilecek.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, toplam nüfusumuzun yaklaşık %28’inin kırsal alanda yaşadığı, bakanlığın çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 18-40 yaş aralığındaki çiftçi sayısının 330.412 olduğu belirtildi. Bu rakamın ÇKS’ye kayıtlı toplam çiftçi sayısının %13,46’sını oluşturduğu kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında; 18-40 yaş arası genç çiftçilerin faydalanabileceği destek şartları hakkında şu bilgiler verildi:

“Tebliğe göre, program kapsamındaki genç çiftçilere 30.000.- TL hibe desteği verilecek. Program 3 yıl süre ile uygulanmaya devam edecek. Açıklamada, Bakanlar Kurulu Kararı’nın üç yıl olacak şekilde yayımlandığı da vurgulandı.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilecek.

Büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanlar TİGEM tarafından temin edilecek.

Bitkisel üretim projelerinde traktör ve bahçe traktörü hariç, proje ihtiyacı olan diğer makine ve ekipmanlar destekleme kapsamına alındı.

Su ürünleri üretimi projeleri yüksek maliyetli olması ve ruhsat alma işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle bu dönem program dışı tutuldu. Açıklamada, su ürünleri üretim projelerinin bakanlığın IPARD (Avrupa Birliği) ve kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı (genel bütçe) kapsamında daha yüksek bedellerle desteklendiği ifade edildi.

Kanatlı sektöründe ördek, kaz, hindi ve serbest tavuk yetiştiriciliği destekleme kapsamına alındı.

Başvurular nasıl olacak?

Başvurular tebliğ yayınlandıktan sonra 30 gün sürecek.

Ön başvuru elektronik ortamda alınacak, başvuru   dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecek. Ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak bakanlık merkezinden izlenebilecek. Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacak.

Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacak (5’er puan).

Coğrafi işaret olan ürünler ile yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacak. Bu şekilde hayvancılık bölgelerine öncelik verilecek.

İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacak. Satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacak.

Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar kabul edilecek. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Projelerin 2 yıl süre ile izlenmesi ve takibi yapılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz