Fındık, Doğu Karadeniz ihracatındaki liderliğini korudu

0
772
Doğu Karadeniz'den bir önceki yıla oranla yüzde 1 düşüşe rağmen 247 milyon 879 bin 789 dolar tutarında fındık ve mamulleri ihracatı yapıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Mart döneminde 344 milyon 615 bin 815 dolar tutarında ihracat gerçekleşti. Ürün sıralamasında başı yine fındık çekti, bir önceki yıla oranla yüzde 1 düşüşe rağmen 247 milyon 879 bin 789 dolar tutarında fındık ve mamulleri ihracatı yapıldı.

DKİB, 2016 yılının Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre Birlik’in yetki alanında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den 3 aylık dönemde gerçekleşen ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 düştü. İller bazında ise Trabzon’da yüzde 7,1, Rize’de yüzde 38,2, Artvin’de yüzde 25,7 gerileme oldu. Gümüşhane’nin ihracatında ise yüzde 100 artış yaşandı.

Ürün sıralamasında başı yine fındık çekti, bir önceki yıla oranla yüzde 1 düşüşe rağmen 247 milyon 879 bin 789 dolar tutarında fındık ve mamulleri ihracatı yapıldı. İkinci sırada ise 38 milyon 410 bin 231 dolar ihracatla yaş meyve sebze ürünleri yer aldı. Ancak bu ürünlerin ihracatında yüzde 37 düşüş yaşandı. Madencilik ürünleri de 20 milyon 184 bin 488 dolar ile üçüncü sırayı aldı. Bu ürünlerdeki düşüş oranı da yüzde 43 oldu.

Bölgeden 2016 yılı Ocak-Mart döneminde 89 farklı ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Fransa, Gürcistan ve Polonya oldu. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya yüzde 113’lük ve Gürcistan’a yüzde 5’lik artış kaydedildi. Fransa, Polonya ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta ise düşüş görüldü.

“İhracatçı destek bekliyor”

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ihracat düşüşünde bölgesel pazarlarda küresel boyuttaki sorunlara bağlı yaşanan talep daralmasının etkili olduğunu kaydetti. Bunun yanında özellikle yaş meyve sebzede, sektörün alternatif pazarlara hızlı bir şekilde odaklanamamasından kaynaklı bir düşüş yaşandığını aktaran Gürdoğan, eğer çare bulunmaz ise bu düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edeceğini belirtti. Gürdoğan, yerel sorunların çözümü yanında, gerek bürokrasi alanında, gerekse maliyet noktasında ve finansman imkanlarına erişimde yaşanan sorunların ivedilikle çözüm beklediğini vurguladı ve “İhracatımız yetkililerden acil çözüm ve destek beklemektedir.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz