Bakan Çelik: “Milli Tarım Projesi ile ülkemiz tarımında yeni bir dönem başlayacak”

0
923
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Twitter hesabından Milli Tarım Projesi ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Bakan Çelik, proje ile bitkisel üretimden hayvancılığa ülkemiz tarımında yeni bir dönem başlayacağını vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlığınca hazırlanan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklanan Milli Tarım Projesinin detaylarıyla ilgili resmi Twitter hesabından (@farukcelikcomtr) paylaşımlarda bulundu.

“Uzun uğraşlar neticesinde hazırladığımız Milli Tarım Projesi ile bitkisel üretimden hayvancılığa ülkemiz tarımında yeni bir dönem başlayacak.” diyen Çelik, paylaşımında, projedeki önemli konular hakkında şu bilgileri verdi:

Buğday ve yem bitkileri tüm havzalarda desteklenecek

-941 havzanın da ürün desenini çıkardık. Stratejik 19 ürünü, daha verimli ve ekonomik olarak hangi havzalarda destekleyeceğimizi belirledik.

-Her ürünü her yerde değil, bilimsel olarak tespit edilen havzalarda destekleyeceğiz. Buğday ve yem bitkilerini tüm havzalarda destekliyoruz.

-Havza bazlı üretimle, üretim planlamasına geçmiş olacağız. Arz açığı ve arz fazlası tartışmaları da büyük oranda ortadan kalkacak.

-Çiftçilerimiz neyi nerde ekerse ne kadar destek alacağını önceden bilecek. Fiyat dalgalanmaları azalacak, fiyat istikrarına katkı sağlanacak.

Mazotta tarihi adım

-Çiftçilerimiz destekleme için yılda bir başvuru yapacak. Destek ödemeleri Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim olmak üzere iki dönemde yapılacak.

-Mazot konusunda tarihi bir adım attık. Milli Tarım projemizle artık mazotun yüzde 50’sini çiftçilerimiz, yüzde 50’sini biz karşılayacağız.

Milli Tarım Projemizle, bitkisel üretimde olduğu gibi hayvansal üretimde de ülkemizin ihtiyaçlarına uygun yeni bir vizyon ortaya koyduk.

Hayvancılıkta yerli üretim

-Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelini hayata geçiriyoruz. 25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz.

-Yetiştirici bölgelerinde ahır ve ağıl yapımına yüzde 50 hibe vereceğiz. Düve alımına ise yüzde 30 hibe sağlayacağız.

-Meralarımızı hayvancılık yapmak isteyenlere ıslah etmeleri şartıyla kiraya veriyoruz. Artık meralar atıl kalmayacak, sürüler otlayacak.

-4 ayını doldurmuş ve tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılan buzağılara 750 TL destek vereceğiz. Onlara çocuk gibi bakılsın istiyoruz.

-31 ilimizde en az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve üretim 22 ilde enaz 500 baş kapasiteli damızlık koçteke üretim merkezleri kuracağız.

-8 ilimizde ise en az 250 baş kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulmasını teşvik ediyoruz.

-Bu merkezlerin kurulacağı illerimizin tamamında ahır-ağıl yapımına, damızlık hayvana ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe vereceğiz.

-Damızlık ihtiyaçları merkezlerden aracısız karşılanacak. Üreticilerimiz buralardan hayvan almak istediklerinde kredi kullanabilecekler.

-Ayrıca büyükşehir sınırları içindeki hayvan barınaklarından ruhsat harcı alınmasına da son veriyoruz.

Ette ve sütte kalite

-Tabi, tek başına üretmek yetmiyor, kaliteli üretmek de gerekiyor. Bunun için de ette ve sütte birtakım adımlar atacağız.

-Ette kesim standardı ve karkas sınıflamasına geçiyoruz. Üreticiyi de tüketiciyi de koruyacağız. Et kalitesini artıracağız.

-Ulusal Süt Konseyince uzlaşılan fiyatın altında çiğ süt satışı olmayacak. Çiğ süt fiyatının düşmesi durumunda ESK piyasaya müdahale edecek.

-Nerede, ne kadar süt üretildiğini izleyerek, kalite standardına göre süt pirimi ödeyeceğiz. Süt mamulleri ihracatını teşvik edeceğiz.

Hayvan hastalıklarından ari bölgeler

-Ülkemizde yılda 400 bin baş buzağı ölüyor. Hayvan hastalıklarından ari bölge uygulamasını kademeli olarak genişleteceğiz.

-Hayvan nakillerinin sağlıklı yürütülmesi için 4 ayrı noktada, hayvan dinlendirme ve kontrol merkezi yapacağız.

“Toprağımızı koruyacağız”

Sayın Başbakanımız, bugün açıkladığı Milli Tarım Projesimizde, toprağımızı korumaya dönük de önemli hususlar var.

-Topraklarımızı korumak için 184 ovamızı SİT alanı ilan edeceğiz. Buralara çivi dahi çaktırmayacağız.

-7 milyon hektar arazimizin toplulaştırmasını 2023’e kadar bitireceğiz. Arazi toplulaştırma ve sulama işlerini tek elden yürüteceğiz.

-İhtilaflı, hisseli ya da göç gibi sebeplerle ekilemeyen arazileri ekip, kiraları mülk sahiplerine vereceğiz. Her karış toprağı ekeceğiz.

-Hububat, fındık, üzüm gibi ürünlerin rekolteleri tek elden açıklanarak spekülatif açıklamalarla fiyatlara müdahalenin önüne geçilecek.

-Yerli tohum üretimimizi 900 bin tona çıkardık. Hububat tohumluğunda kendimize yeterli durumdayız.

-Sebze, yem bitkileri ve benzeri alanlardaki yerli tohum açığımızı gidermek için AR-Ge destekleriyle, özel sektör çalışmalarına hız vereceğiz.

3 milyon ton kapasiteli depo

-Toprak Mahsulleri Ofisi, klasik depoculuktan çıkacak ve piyasaları düzenleyici rolünü daha etkin bir şekilde yürütecek.

-Tarımda depolama sorununu kökten çökmek için lisanslı depoculuk ve ürün borsalarına ağırlık vereceğiz.

-İlk etapta 3 milyon ton kapasiteli depoyu hizmete sunacağız… Böylece hasatla birlikte üreticinin depolama ve finansman ihtiyacı çözülecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz