2016 yılı tarımsal destekleme miktarları belli oldu

0
1452

Bakanlar Kurulu’nun “2016 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı”, 5 Mayıs 2016 tarih ve 29703 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.

Nisan ayı başında gerçekleştirilen “Ege Bölgesi Ortak Akıl Toplantısı”nda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanacağı belirtilen ancak açıklanması ertelenen 2016 yılı tarımsal desteklemelerine ilişkin karar, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre 2016 yılı tarımsal desteklemeleri 4 ana başlıkta toplandı. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak destekleme miktarları ise şöyle oldu:

Mazot ve gübre desteği: 2016 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere alan bazlı olarak dekar başına 11 TL mazot ve gübre desteği verilecek.

Organik tarım Desteği: 4 kategoriye ayrılan organik tarım desteklerinde 1. Kategori üretime dekar başına 100 TL, 2. Kategori üretime dekar başına 70 TL, 3. Kategori üretime dekar başına 30 TL ve 4. Kategori üretime dekar başına 10 TL destek verilecek.

Organik Hayvancılık desteği olarak, Arılı Kovan sahiplerine kovan başına 10 TL destek ödemesi yapılacak.

İyi Tarım Desteği kapsamında; Meyve-Sebze üreticilerine dekar başına 50 TL, Örtüaltı üretime dekar başına 150 TL, Süs Bitkileri ve Tıbbi Aromatik Bitkilere ise dekar başına 100 TL ödeme yapılacak.

sunflower

Yağlık ayçiçeğine kg başına 40 kuruş destek

Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre fark ödemesi destekleri de belirlendi. Buna göre; yağlık ayçiçeğine kg başına 40 kuruş, sözleşmeli üretimine ilave olarak 6 kuruş fark ödemesi desteği verilecek.

Bu miktar kütlü pamukta kg başına 75 kuruş, soya fasulyesinde 60 kuruş, kanolada 50 kuruş, aspirde 55 kuruş, Buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalede 5 kuruş, dane mısırda 2 kuruş, çeltikte 10 kuruş, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 30 kuruş, zeytinyağında 80 kuruş ve yaş çayda 13 kuruş olarak belirlendi.

Patates siğili görülen 14 ilde ve güvenlik kuşağında alternatif ürün olarak; aspir, kanola, soya fasulyesi ve yağlık ayçiçeği üretimi yapan üreticilere ise aldığı fark ödemesi desteğine %50 ilave ödeme yapılacak.

koyun

Hayvancılık destekleri

Buzağı/malak desteği; programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı/malaklara 350 TL, soy kütüğü desteği 500 TL olarak ödenecek. Döl kontrolü kapsamında testleri tamamlanmış boğaların buzağılarına ise ilave 50 TL ödenecek.

Karar kapsamında, çiğ sütü Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamındaki işletmelere satan, hayvancılık örgütlerinden birine üye olan üreticilere, inek, manda, koyun ve keçi sütüne farklı olmak üzere Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılacak. Ayrıca ıslah amaçlı kalite standardına ilave ödeme yapılacak.

Üretmiş olduğu çiğ sütü, üretici örgütleri aracılığı ile çiğ süt olarak Et ve Süt Kurumu’na satan veya Kurum ile yapılan sözleşme çerçevesinde süt tozuna çevirten üreticiler de çiğ süt desteklemesinden yararlandırılacak. Destekleme, 2016 yılından başlamak üzere 2 yıl süre ile uygulanacak.

Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı, yurtiçinde doğmuş, besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere 1-300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 TL destekleme ödemesi yapılacak.

Çoban desteği uygulaması kapsamında 250 küçükbaş ve üzeri (koyun-keçi) hayvan varlığına sahip işletmelere 5.000 TL ödenecek.

Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, birliklere üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı yetiştiricilere, anaç hayvan başına 25 TL/baş ödeme yapılacak.

İpekböceği yetiştiriciliğinde ücretsiz tohum sağlayan Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını satan yetiştiricilere; tohum (kutu-adet) başına 50 TL, yaş koza kg başına 40 TL ödeme yapılacak.

Arılı kovan sahiplerine kovan başına 10 TL ödeme yapılacak.

saman_tarim

Yem Bitkileri Desteği

Yem bitkilerinde dekar başına ödeme miktarları ise şöyle belirlendi:

Yonca (sulu) 60 TL, Yonca (kuru) 35 TL, Korunga 45 TL, Tek Yıllıklar 40 TL, Silajlık Tek Yıllıklar 55 TL, Silajlık Mısır (sulu) 90 TL, Silajlık Mısır (kuru) 45 TL, Yapay çayır-mera 150 TL.

Patates Siğili görülen alanlarda yem bitkileri üretenlere, ürüne göre alınan desteğe ilave yüzde 50 fazla ödeme yapılacak.

Hastalıkta Ari İşletme Destekleri

Hastalıktan ari işletmelerde hayvan başına 200 TL, onaylı süt çiftliklerinde ise ilave 60 TL destekleme ödemesi yapılacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz