Japonya ve AB serbest ticaret görüşmelerini hızlandırıyor

0
894
Japonya Başbakanı Abe, 2011 yılında Fukushima’da gerçekleşen nükleer felaketin ardından Japon gıda ürünlerine Avrupa Birliği tarafından uygulanmaya devam eden sınırlamaların kalkacağı yönünde umutlu.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Avrupa Birliği liderleri, yılsonuna kadar bir anlaşmaya varabilmek için devam etmekte olan serbest ticaret anlaşması görüşmelerini hızlandırma kararı aldı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker salı günü (3 Mayıs)  gerçekleştirilen bir toplantıda bir araya gelerek iki bölge arasında gerçekleştirilmesi planlanan serbest ticaret anlaşması ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

Japonya tarafından, Tusk’un yılın ikinci yarısı gerçekleştirilecek olan Japonya-AB Zirvesinde anlaşmanın imzalanmasını arzuladığı yönünde bir açıklama yapıldı.

2013 yılı Nisan ayında Japonya ve Avrupa Birliği arasında başlatılan serbest ticaret anlaşması görüşmelerinin 2015 yılı sonunda bir anlaşmaya varılarak sona ermesi bekleniyordu.

Toplantıda Japonya’nın Çin ile ilişkilerini geliştirme yolunda ilerlediğini belirten Başbakan Abe, geçen hafta Beijing’de gerçekleştirilen Japonya ve Çin Dışişleri Bakanları görüşmelerinde her ne kadar ortak bir noktada buluşulamamış olsa da Çin’in de ilerleme konusunda oldukça istekli olduğunu belirtti.

Çin tarafından bu yıl Eylül ayında düzenlenecek olan ve dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin bir araya geleceği zirvede Başbakan Abe de Japonya’nın Asya’lı komşu ülkeleri ile ikili görüşmelerde bulunmayı arzu ettiğini ifade etti.

Küresel ekonomide artan belirsizliğe de dikkat çeken Başbakan Abe talebi arttırabilmek için esnek mali politikalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Başbakan Abe, 2011 yılında Fukushima’da gerçekleşen nükleer felaketin ardından Japon gıda ürünlerine Avrupa Birliği tarafından uygulanmaya devam eden sınırlamaların kalkacağı yönünde umutlu.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada yıl sonundan önce Japonya ile Avrupa Birliği arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Görüşmelerde ilerleme sağladıklarını ve şimdi anlaşmanın imzalanmasının zamanı geldiğini belirten Juncker; “Bunu, bu yıl sona ermeden yapabileceğimizden eminim. Anlaşmamız ile Avrupa ve Japonya’da büyüme ve istihdama katkı sağlamanın yanı sıra dünyaya da olumlu bir mesaj vermiş olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği – Japonya Serbest Ticaret Anlaşması

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan rakamlar, Avrupa Birliği ve Japonya arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması durumunda Avrupa ekonomisinin ortalama %0,7 oranında büyüyeceği ve Avrupa’da 400.000 kişiye istihdam sağlanabileceğini gösteriyor. Avrupa Birliğinden Japonya’ya yapılan ihracatın %32,7 ve Japonya’dan Avrupa Birliğine yapılan ihracatın ise %23,5 oranında artması bekleniyor.
Avrupa Birliği bu anlaşma ile mevzuatlardaki farklılıklar ve karmaşıklıklar nedeniyle Japonya’ya ihracat yapmakta sıkıntı çeken şirketlerin karşılaştıkları tarife dışı engellerin aşılmasını amaçlıyor. Avrupa Birliğinden Japonya’ya gerçekleştirilen ihracatta makine, kimyasal ve tarımsal ürünler önemli bir yere sahip. Japonya’da ticarette tarife dışı engellerle en çok; ilaç, kozmetik malzemeler ve işlenmiş gıdalar karşı karşıya kalıyor.
Avrupa Birliği, Japonya’nın işlenmiş gıdalara uyguladığı vergileri düşürmesi karşılığında anlaşma çerçevesinde otomobil parçalarına uyguladığı gümrük vergisini kaldırma teklifinde bulunmuştu. Günümüzde Avrupa Birliğinde Japonya’dan ithal edilen otomobil parçalarına %10 oranında vergi uygulanırken Avrupa Birliğinden ithal edilen şaraplara litre başına %15 oranında vergi uygulanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz