“Tüm şeker fabrikaları Bir ‘Candy Crush’ etmiyor”

0
1072

İnternet fenomeni olan ve aynı şekerlerin yan yana getirilerek puan toplamayı hedefleyen Candy Crush, İzmir’de Gıda Arge Proje Pazarı Toplantısı’nda gündeme oturdu. Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Teknoloji o kadar önemli bir ekonomiye sahip ki, cep telefonlarında oynanan Candy Crush isimli oyunun piyasa değeri 5 milyar dolara ulaştı. Ama bizdeki tüm şeker fabrikalarını satsanız bir Candy Crush etmiyoruz” dedi.

Gıda sektöründe yenilikçi, inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttıracak projelerin sanayi ile buluşması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından bu yıl dördünce kez düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir Swissotel’de gerçekleştirildi.

arge_proje

Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Teknoloji o kadar önemli bir ekonomiye sahip ki, cep telefonlarında oynanan Candy Crush isimli oyunun piyasa değeri 5 milyar dolara ulaştı. Ama bizdeki tüm şeker fabrikalarını satsanız bir Candy Crush etmiyoruz” dedi.

candy_crushToplantının açılışında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi gençlerin en büyük motivasyon kaynağının üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulabilmek olduğunu söyledi. Teknolojinin ve buna bağlı yeni ürünlerin çok daha fazla döviz kazandırdığını anlatan Büyükekşi şöyle devam etti; “Bizim ihracattaki kilogram başına döviz kazancımız 1.5 dolar. Bu sayı Avrupa, ABD’de, Güney Kore’de ise 4 doları buluyor. Çünkü gelişmiş ülkeler inovasyonu kullanıp yüksek katma değerli ürünler meydana getiriyor. Yani domatesi dalından koparıp satmak yerine onu işleyip yeni bir ürün haline getirip öyle satıyor. Bizim de bunu yapmamız gerek.”

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, önemli olanın hayata küçük değişiklikler ile yön vermek ve hayatı kökten değiştirmek olduğuna işaret ederek konuşmasına başladı. Vali Mustafa Toprak, “İzmir’de ürün üretimi ve bunu katma değerli olması önemli. Kentte ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırması yönünde destek verenler ile burada bulunmak çok önemli. İZKA olarak güdümlü ve özel projeleri desteklemeye çalışıyoruz. Gıda ile tüm üretiminin de ihracat değeri açısından desteklenmesi gerekiyor. Hızlı nüfus artışı nedeniyle beslenmesini sağlamak ve güvenli bir şekilde üretmek Ar-Ge faaliyetlerinden geçiyor” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise İzmir’den 3 saatlik uçuşla dünyanın birçok ülkesine ulaşılabildiğini söyledi. Aydoğan, İzmir ve Ege’nin çok önemli bir gıda üssü olduğunu belirterek, “Ege’de her türlü ürün yetişiyor. Biz tarımsız ve gıdasız bir ülkenin kalkınmayacağına inanıyoruz. O nedenle organik tarımla, süte, peynire destek veriyoruz. Bir de bunlara ambalaj yapabilirsek ihracatımız ile çok daha fazla gelir kazanırız” ifadelerini kullandı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise öncelikli hedeflerinin ihracatın arttırılması olduğunu bunun için de inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem verilmesi gerektiğini açıkladı. Hükümetin 2023 hedeflerine ulaşması için gıdada katma değerli ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Ünlütürk, “Bir gıda ürünleri merkezi olan Ege’de bu alanda çok elverişli. Ama gıda konusunda Ar-Ge ve inovasyon desteklerine pozitif ayrımcılık bekliyoruz” dedi.

Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bir kültür ve moda haline getirmek istediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk ve ihracatçı birlik başkanları 56 projenin sergilendiği alanı gezdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz