İhracatta rota Gana

0
587
Büyükekşi: "Gana altın ve petrol gibi zengin yer altı kaynakları ve meşhur kakaosuyla geniş bir ürün yelpazesine sahip.”

TİM Başkanı Büyükekşi: “13 milyar dolar ithalatı olan Gana’dan bugün sadece yüzde 2,6 pay alıyoruz. Bu rakamlar bizim gibi iki dost ülke için yeterli değil. Ticaret hacmimizi artıracağız.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), “İhracat Pusulası” etkinlikleri kapsamında Güney Kore’nin ardından Gana pazarını masaya yatırdı. TİM Dış Ticaret Kompleksi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda Gana pazarının Türk ihracatçıları için risk ve fırsatları, pazara giriş yöntemleri, Ganalı firmalara nasıl ulaşılacağı konularının yanı sıra ihracatçılara nakliye, gümrükleme ve sigorta konuları ele alındı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açılış konuşması ile başlayan İhracat Pusulası etkinliği, Gana Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Muhammed Nurudeen İsmaila, DEİK/Türkiye-Gana İş Konseyi Başkanı Pelin Güneşoğlu, TİM Genel Sekreteri Bader Arslan, Coface Ticari Gruptan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Gençtürk, T.C. Ekonomi Bakanlığı Akra Önceki Ticaret Müşaviri Ziya Çamur ve Elvan Grup İhracat Müdürü Adem Karaduman’ın katılımı ile gerçekleşti.

Gana: Altın, petrol ve kakao

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İhracat Pusulası etkinliklerine Güney Kore pazarı ile start verdiklerini hatırlatarak, “Güney Kore pazarı ile ilgili ihracatçılarımızı detaylı olarak bilgilendirdik. Bugün de rotamız Gana. Sahra altı Afrika’da bağımsızlığını elde eden ilk ülke Gana. Aynı zamanda, bölgesinin güçlü ekonomilerinden biri. Daha 8 yıl önce GSYH’sinin yüzde 45’i tarımdan oluşurken, şu an milli hasılasının yarısından fazlası hizmet sektöründen oluşuyor. Gana altın ve petrol gibi zengin yer altı kaynakları ve meşhur kakaosuyla geniş bir ürün yelpazesine sahip” diye konuştu.

İhracatçıları Gana pazarında zorlayan sorunlar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar tarafından bizzat dile getirilmesi istenilen sorunları şu sözleri ile ifade etti: “Ganalı firmaların güvenilirliği hakkında tereddüt eden ihracatçılarımızın bilgi edinebilecekleri yetkin bir makam bulunmuyor. Bu da diğer birçok Afrika ülkesine olduğu gibi Gana pazarına yönelmemizde engel arz ediyor. Gana’daki gümrük vergilerinin sıklıkla değişmesi pazarın öngörülebilirliğini azaltıyor. Bu da firmalarımız için caydırıcı olabiliyor. Son olarak, Afrika’nın iç kesimlerinde yer alıp deniz yolu ile bağlantısı olmayan Nijer, Mali gibi ülkelere yapılan ihracatta Gana limanları kullanılıyor. Ancak, Gana limanlarına gelen ürünlerin diğer ülkelere geçişi sırasında zaman alıcı ve masraflı uygulamalar mevcut. Bu da, ihracatçılarımızı zor durumda bırakıyor. Biz de diyoruz ki; kuvvetli insanlara has olan irade, her şartta bir yol açıp geçmesini bilir.”

Büyükekşi Gana Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Muhammed Nurudeen İsmaila’ya plaket takdim etti.

“Gana, Çin ürünlerine olumsuz bakıyor, bu da Türk firmalar için avantaj”

Gana Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Muhammed Nurudeen İsmaila da konuşmasında, “24 milyon nüfusu olan Gana ile çok büyük bir nüfusa sahip olan Türkiye arasında önemli fırsatlar var. Türkiye bizim için büyük bir market. İki ülke arasındaki ilişkilerimizi birlikte daha da güçlendireceğiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz