25.7 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

Borsa İstanbul, EBRD ile ortaklık anlaşması imzaladı

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Borsa İstanbul, ön protokol imzaladığı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ortaklık anlaşmasını imzaladı. Düzenlenen imza törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul Genel Müdür/CEO’su Tuncay Dinç ve EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennet katıldı. İmza töreninde Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett’e temsili olarak Borsa İstanbul Stratejik Ortaklık Senedi takdim etti. 

1449872596_BorsaIstanbul_142.Yil_ImzaToreni

İmza töreninin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, Borsa İstanbul ve EBRD arasında gerçekleştirilen stratejik ortaklığın başlangıcını kutlamak için bir araya geldiklerini belirten Mehmet Şimşek, bu ortaklığın çok faydalı olacağını belirtti ve Borsa İstanbul yönetimi ve EBRD’ye bu önemli anlaşma için teşekkür etti. Türkiye ekonomisinin dönüşüm programı kapsamında sermaye piyasalarının önemine de değinen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “EBRD bizim için çok önemli. Çünkü biz EBRD’nin kurucu üyesiyiz. Bugün Türkiye EBRD’den en fazla kaynak kullanan ülke olmuştur. Bu da EBRD’nin Türkiye’ye olan güvenini gösteriyor. Bugün imzalanan bu anlaşma da bu güvenin dışavurumu. EBRD’nin büyük deneyimi ve bilgisi var. İnanıyorum ki, bu deneyim ve bilgi Borsa İstanbul’a yardımcı olacaktır. Öte yandan Nasdaq’ı da bir ortak olarak çok takdir ediyoruz. İlerleyen dönemde yaptığımız bu ortaklık ve yatırımın değeri çok daha iyi anlaşılacak.” şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul’da “142.yılında Borsa İstanbul’un Global Yolculuğu” etkinliği kapsamında, Ak Parti İzmir Milletvekili ve Borsa İstanbul Kurucu Başkanı İbrahim M. Turhan, SPK Eski Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett ve Nasdaq Başkanı Adena Friedman’ın katılımıyla bir panel gerçekleşti. Panelin ardından, BISTECH Gong töreni ve EBRD Stratejik Ortaklık imza töreni düzenlendi.

İbrahim M. Turhan Borsa İstanbul’a 142. Yılı nedeniyle, daha nice yıllara erişeceği bir doğum günü dileyerek, görev yaptığı dönemde geliştirdikleri dörtlü vizyonu katılımcılar ile paylaştı. Bu vizyonun ilk basamağında “Yeniden Yapılandırma”nın olduğunu belirten Turhan, “Başta dönemin Başbakanı, Sayın Cumhurbaşkanımız, yine o dönemde bakanlık yapan Sayın Ali Babacan ve dönemin SPK Başkanı Sayın Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın destekleri ile SPK Kanununu çıkardık ve İstanbul Borsası bir anonim şirket haline dönüştürülerek Borsa İstanbul oldu. Ardından Altın Borsası, İzmir Vadeli Opsiyon Borsası ile birleşerek ve Takas Bank entegrasyonu ile stratejimizin ikinci basamağı olan “Yatay ve Dikey Entegrasyon”u başarı ile tamamladık.” dedi. Üçüncü aşamanın “Stratejik Ortaklık”lar olduğunu belirten Turhan, Nasdaq ve EBRD ile yaptıkları ortaklıklar ile Borsa İstanbul’un eskiden teknoloji departmanı olan bir borsa iken, şimdi bir alım satım platformu işleten bir teknoloji şirketi olduğunu söyledi. Çizilen stratejik vizyonun son adımının Borsa İstanbul’un halka arzı olduğunu vurgulayan Turhan, “Ben inanıyorum ki, Borsa İstanbul’un çok değerli yöneticileri bunu da başarıyla tamamlayacak ve 2012 yılında çizmiş olduğumuz o vizyonu başarıyla sona erdirecektir.” dedi.

1449871677_BorsaIstanbul_142Yil___1

Türkiye’nin İstanbul’u uluslararası öneme sahip finansal hizmetler sunan dinamik bir merkeze dönüştürme arzusunu memnuniyetle karşıladıklarını belirten EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett de “Türkiye sermaye piyasasının gelişiminde katalizör görevi yapan Borsa İstanbul ile ortaklığımızın, bu hedefi gerçekleştirme yönünde mantıklı bir adım olduğuna inanıyoruz. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Borsa İstanbul’un paydaşı olarak, Borsa İstanbul’un etkinliğini ve likiditesini artırmaya ve Borsa’nın Türk ekonomisinin potansiyelini tam olarak yansıtan, işlem gören şirket adedi ve piyasa değeri bakımından önde gelen bir borsa haline gelmesi için çaba harcayacaktır.” dedi.

1449872176_BorsaIstanbul_142YilSPK Eski Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray ise Boğaziçi Üniversitesi olarak, Borsa İstanbul ile eski bir ilişkileri olduğunu belirterek, “Finansal Teknopark”ın oluşturulmasının iki kurum arasındaki projelerden sadece bir tanesi olduğunu ifade etti. Borsa İstanbul’un Türkiye’deki tek ve bölgedeki en büyük borsa olduğunu belirten Prof. Akgiray, “Finansman insanlar için vardır. 142 yıl evvel, borsanın kuruluşunda ilk niyet buydu. Sonra 100 yıllık bir ara verdik. Borsa İstanbul’un büyümesi dünyanın en hızlı büyümesi olmuştur. Eğer bütün bunları zamanında yapmış olsaydık Nasdaq’tan da daha büyük olabilirdik. Olacağız da.” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da Borsa İstanbul ile işbirliği kapsamında bünyelerinde kurdukları şirketin henüz 1 yaşında olduğunu belirtirken “Seneye kar etmeye başlayacağız. Veri merkezimiz de devreye giriyor. Finans alanında çalışmak üzere Teknoparkımızda 100’e yakın firmamız var. Borsa İstanbul ile birlikte yavaş yavaş daha da büyütmeye başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Borsa İstanbul ile birlikte kurdukları ekosistemin girişimciliği desteklemek üzere olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karaca, “Girişimcilik konusunda gerçekleştirdiğimiz yarışmada, ilk sene 100 proje gelmişti öğrencilerimden. Bu sene başvuru sayısı 3900. Borsa İstanbul, Özel Pazar ile girişimciliğe destek verirse bu ekosistem daha çok gelişir. Başarı hikâyelerimizin artması lazım. Hükümetimize de bu konuya eğilmelerinden dolayı teşekkür ederim.” dedi.

1449872622_BorsaIstanbul_142Yil_ImzaToreni__T.C._Ba__bakan_Yard__mc__s___Mehmet___im__ekBir teknoloji şirketi olduklarını belirten Nasdaq Başkanı Adena Friedman ise “Bizim ortaklıklarımız genellikle teknolojinin devri şeklindedir. Ancak biz Borsa İstanbul ile borsanın bir hissedarı olduk. Bunu ilk kez yapıyoruz. Bu da aslında ortaklığımızın gücünü gösteriyor.” dedi. Borsa İstanbul yönetimine teşekkür borçlu olduklarını söyleyen Friedman, “Bu Nasdaq tarihinde önemli noktalardan biri. Borsa İstanbul ile birlikte bölgedeki başka borsaların da dönüşümünü gerçekleştireceğiz.” dedi.

İbrahim M. Turhan’ın panelde “Bu tür teknoloji projelerinin çoğu uzun vadeli ancak başarısız oluyor. Borsa İstanbul ile yapılan kapsamlı bir proje nasıl oldu da bu kadar kısa süre içinde bu kadara başarılı oldu?” sorusuna yanıt veren Nasdaq Başkanı Friedman, çalışma kapsamını çok erken aşamada tanımladıklarını belirtirken “Borsa İstanbul ekibi bizim bir parçamız oldu. Onlar bizden öğrendikleri kadar biz de onlardan çok şey öğrendik. Söylemesi kolay yapması zordur. Ama biz hep sonuca odaklandık. Herkes bu işin içine girdi ve muazzam bir proje oldu. Bu kadar düzgün bir başlangıç yapmış olmamızın nedeni de çok yetenekli insanlarla çalışmış olmamız.” dedi.

Borsa İstanbul’un 142. Yılı nedeniyle kapanış gongu, 22 yıllık pay piyasası işlem sistemi uygulamalarının, tüm ekosistemiyle birlikte BISTECH “Teknoloji ile Dönüşüm Programı” kapsamında yenilenmesi nedeniyle Nasdaq ile, Türkiye ve ABD’de eş zamanlı olarak çaldı ve bu organizasyon kapsamında New York’un ünlü Times Meydanı’nda canlı yayınla Türk bayrağı dalgalandı.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Borsa İstanbul’un 142. Yılı ile birlikte, EBRD ile gerçekleştirilen ortaklığı ve BISTECH projesini de kutlamak istediklerini belirtti. EBRD ile ortaklığın Borsa İstanbul açısından doğru bir tercih olduğunu belirten Dinç “Çünkü EBRD, Balkanlar ve Ortadoğu’da, yani bizim aktif olmak istediğimiz ve bizim de ileride bu bölgelerde aktif olmamızı sağlayacak bir kuruluş.” dedi. Borsa’nın aslında teknoloji demek olduğunu aktaran Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, “Geleceğe hazır olmak istiyorsanız, teknolojik olmak zorundasınız. BISTECH ile borsanın hem hızını hem de kapasitesini artırıyoruz. Bu da bizi dünyadaki diğer borsalar ile rekabet edecek hale getirecek. Nasdaq’tan kaynak kodlarını, satış haklarını ve telif haklarını aldık. Bunu yaparken de kendi insanımızla yapmak istedik. Önümüzdeki yıllarda kendi kullanımımızın haricinde başka ülkelere satabilecek hale getirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu teknolojiyi, Borsa İstanbul’dan sonra teknoloji konularında ünlü Japonların da almak istediğini belirten Dinç, “Türkiye’nin de teknolojiyi kullanan ülkeler seviyesinden, teknolojiyi üreten ülke seviyesine gelmesi konusunda çalışıyoruz. Bu yaptığımız işleri bugün için değil, gelecek için yapıyoruz. İhtiyaç duymadan önce tohum atmak istiyoruz. Gelecekte rekabet etme şansına sahip olmak için biz de bu altyapı ile gelecekte rekabet etme şansına sahip borsalardan biri olacağız.” dedi.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...