20.9 C
Ankara
Pazar, Nisan 28, 2024

Rusya’nın 2015 yılı gıda enflasyonu belli oldu

Okumalısınız!

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) 2015 yılı gıda enflasyonu rakamlarını açıkladı. Rosstat’ın verilerine göre geçen yıl Rusya’da gıda ürünleri yüzde 14,3 zamlandı. Rusya’nın ürünlerine ambargo uyguladığı Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oran sadece yüzde 0,3 oldu.

2015 yılında Rusya’da en çok zamlanan gıda ürünü meyve oldu. Meyve geçen yıl yüzde 28,7 pahalandı. AB’de ise meyve fiyatlarında sadece yüzde 4 oranında bir artış gözlendi. Şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerleme ürünleri de Rusya’da fiyatı en çok artan ürünlerden oldu. Bu ürünlerin fiyatı geçen yıl yüzde 23 arttı. Balık ve deniz ürünlerinde yüzde 22,9, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 22,2, ekmek ve unlu mamullerde yüzde 15,3 enflasyon gözlendi. AB ülkelerinde ise bu ürünlerin fiyatında ciddi bir değişiklik olmadı.

Geçen yıl süt ve süt ürünleri, peynir ve yumurta fiyatları yüzde 10,5, sebze fiyatları da yüzde 8 yükseldi. Ayrıca et ve et ürünleri de yüzde 7,8 pahalandı.

Rusya, Ukrayna krizinden dolayı kendisine yaptırım uygulayan ABD, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Kanada, Avustralya ve Norveç’e Ağustos 2014’ten bu yana, Suriye’deki uçak krizinden dolayı ise Türkiye’ye Aralık 2015’ten bu yana gıda ambargosu uyguluyor. Rusya, gıda ihtiyacının yaklaşık üçte ikisini yurt dışından sağlıyor.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...