AB, bir Asya ülkesiyle daha serbest ticaret görüşmelerine başlıyor

0
859
AB yeni bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için Endonezya ile görüşmelere başlama kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke, geçen hafta Endonezya ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlama kararı aldı. Ancak bu karar AB’nin, görüşmeleri halen devam eden TTIP ve CETA gibi serbest ticaret anlaşmalarında şüphelerin hakim olduğu ve Brexit nedeniyle ticaret politikaları açısından da en zorlu dönemece girdiği bir döneme denk geliyor.  

AB yeni bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için Endonezya ile görüşmelere başlama kararı aldı. İlk görüşmenin ardından, AB ve Endonezya’nın toplam 750 milyon tüketicisi ile muazzam büyüklükte bir pazar olduğuna dikkat çeken Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström ile Endonezya Ticaret Bakanı Tom Lembong tarafından yapılan ortak açıklamada, “bu görüşmeler, ekonomilerimiz arasındaki sinerjinin serbest kalmasının anahtarıdır” değerlendirmesine yer verildi.

Ancak Avrupa’da küreselleşmenin yararları konusunda kuşkunun genel görüşe hakim olduğu bu dönemde Avrupa Birliği tarafından alınan bu karar Brüksel’in ticaret politikaları açısından da zorlu bir döneme denk geliyor.  Avrupa Birliği ve Kanada arasında bir türlü tamamlanamayan, bununla birlikte bir de zorlu ve riskli bir onay sürecine girecek olan ticaret anlaşmasının (CETA) yanı sıra, ABD ve Avrupa Birliği arasında görüşmeleri devam eden Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) imzalanıp imzalanmayacağı sorusu da yanıt bulmuş değil.

Ayrıca İngiltere’de geçen ay yapılan referandumun ardından Avrupa Birliği’ni gelecekte İngiltere ile ticaret konusunda görüşmeler de bekliyor.

Avrupa Birliği, Endonezya’nın en büyük dördüncü ticari ortağı konumunda ve ihracatta da tarımsal ürünler büyük bir öneme sahip. Endonezya ise Avrupa Birliği’nin Güney Doğu Asya bölgesindeki en büyük beşinci ticari ortağı konumunda.

Avrupa Birliği ve Endonezya tarafından yapılan ortak açıklama, görüşmelerin bu yılsonundan önce başlayacağı yönünde.

Endonezya’nın yanı sıra Avrupa Birliği hali hazırda Filipinler, Malezya ve Tayland ile serbest ticaret konusunda görüşmeler gerçekleştiriyor. Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği’nde (ASEAN) yer alan Singapur ve Vietnam ise 2014 ve 2015 yıllarında Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmalarını imzaladılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz