19.8 C
Ankara
Cuma, Mart 29, 2024

TTIP

Trump ile TTIP’e Elveda mı?

ABD Başkanlık seçiminden Trump’ın galip çıkmasıyla beraber, Trans-Pasifik Ortaklığı (Trans-Pacific Partnership – TPP) ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (Transatlantic Trade and Investment Partnership– TTIP) gibi birçok uluslararası anlaşmanın geleceği de merak konusu olmaya başladı. İktisadi kalkınma Vakfı (İKV) Proje Müdürü Selen Akses, Trump’ın başkanlık seçimini kazanmasıyla birlikte, TPP’nin ve TTIP’in geleceğine ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Trump, ABD’ye ihracat yapmak isteyenler için kötü haber

Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanması sonrasında dünya ekonomisini değerlendiren Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, “2017 yılı, ABD’ye ihracat yapmak isteyen şirketler için 2016’dan daha riskli bir yıl olacak.” dedi.

Her şey buraya kadar mıydı? TTIP’de sona mı gelindi?

2013 yılı Şubat ayında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük serbest ticaret ve yatırım ortaklığının kurulması için müzakerelere başlama kararı aldı. 2013 yılı Haziran ayında başlaması ve iki yıl içerisinde sonuçlandırılması hedeflenmiş olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması 2016 yılının son çeyreğine girerken hala imzalanmaktan uzak. Üstelik Avrupa ülkeleri son bir hafta içerisinde teker teker anlaşmadan desteklerini çekmeye başladı. Dünya ekonomisi üzerinde söz sahibi olan iki bloğu yakınlaştırmanın ötesinde tüm dünya ülkelerinde etkisi hissedilmesi kesin olan TTIP’i ve dünyayı bundan sonra neler bekliyor?

“Bir kaşık şeker”de kopan fırtına

Corporate Europe Observatory tarafından hazırlanan rapor, obezite oranı hızla artan Avrupa’da şeker endüstrisinin lobi faaliyetlerine, bu faaliyetlerin ortaklarına ve harcanan paralara dikkat çekiyor.

TTIP: Geleceğin kâbusu mu?

TTIP konusunda hazırlanan yeni bir rapor, anlaşmanın gıda ve özellikle et sektörünü güçlü yasal düzenlemelerden uzaklaştıracağı ve pek çok alanda yıkıcı etkileri olabileceği uyarısında bulunuyor.

AB, bir Asya ülkesiyle daha serbest ticaret görüşmelerine başlıyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülke, geçen hafta Endonezya ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlama kararı aldı. Ancak bu karar AB’nin, görüşmeleri halen devam eden TTIP ve CETA gibi serbest ticaret anlaşmalarında şüphelerin hakim olduğu ve Brexit nedeniyle ticaret politikaları açısından da en zorlu dönemece girdiği bir döneme denk geliyor.

Gıda standartları, TTIP görüşmelerini çıkmaza sokuyor

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında gıda standartları konusunda üstesinden gelinemeyen farklılıklar, ticaret anlaşması görüşmeleri için bir tehdit oluşturuyor.

TTIP’de ikinci sızıntı: e-posta savaşları

Avrupa Birliği ülkelerinde görevli Amerikan Büyükelçilerine gönderilen e-postaların medyaya sızdırılması, TTIP görüşmelerinde her iki taraf için de gerilimin had safhada olduğunu gösteriyor.

TTIP: Fransa coğrafi markalarını korumakta kararlı

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: "Bir anlaşmaya varmak için çıkarlarımızdan ödün vermek söz konusu olamaz. Ulusal markalarımız mirasımızdır"

TTIP ve CETA serbest ticaret anlaşmalarında hedef 2016 sonu

Avrupa Birliği Ticaret Bakanları, TTIP ve CETA anlaşmalarında gelinen son durumu ve atılacak yeni adımları Brüksel’de gerçekleşen toplantıda değerlendirdiler.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img