Çin’de son 5 ayın en yüksek enflasyonu

0
837
Bahar Bayramı'nın ve iklimsel unsurların etkisiyle Çin'de tarım ürünlerinin yanında, ulaşım, turizm ve hizmet sektörlerindeki fiyatların arttı.

Çin’de yılın ilk ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 arttı. Bu artış, son 5 aydaki en yüksek oran olarak kaydedildi.

Çin Türkçe Radyosu haberine göre uzmanlar, ocak ayında TÜFE’de görülen büyük artışın, mevsimsel koşullardan çok etkilenmeyeceği, yıl boyunca da enflasyon baskısının düşük olacağı görüşünde…

Bahar Bayramı’nın ve iklimsel unsurların etkisiyle tarım ürünlerinin yanında, ulaşım, turizm ve hizmet sektörlerindeki fiyatların arttığına, bunun ocak ayında TÜFE’nin yükselmesine sebep olduğuna işaret eden uzmanlar, ancak piyasalara hâkim genel kanının, bu yıl mal fiyatlarındaki artışın düşük bir seviyede korunacağı, enflasyon baskısının da yükselmeyeceği şeklinde olduğunu belirtiyor.

Çin Devlet Konseyi danışmanlarından Yao Jingyuan, TÜFE’deki artışın sebeplerini şöyle özetledi:

“Ocak ve şubat ayları, Bahar Bayramı dönemi. Bayram nedeniyle fiyatlar dalgalanıyor. Bu, sebeplerden biri. İkincisi ise TÜFE artışının başlıca nedeni, gıda fiyatlarının, özellikle de tarım ürünlerinin fiyatlarının artması. İklim koşullarının da etkisi büyük. Şubat ayından ve mart ayına girilmesinden sonra iklim koşulları normale dönecek, bayramın etkisi de sona erecek. Genel olarak, mal fiyatlarında istikrarın korunmasında bir sorun mevcut değil. Bu istikrarın korunması, 2016 yılındaki temel eğilim de olacak.”

“Alınan tedbirlerin etkisi görülüyor”

Çin Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu Sözcüsü Zhao Chenxin de dün yaptığı açıklamada, gıda fiyatlarının ocak ve şubat aylarında TÜFE’deki değişikliği büyük ölçüde etkilediğini, fakat kısa sürelik bu dalgalanmanın yıllık TÜFE’ye etkisinin az olacağını vurguladı.

Diğer yandan, Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından bugün açıklanan veriler, Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,3 gerilediğini, düşüş boyutunun geçen temmuz ayından bu yana kaydedilen en düşük seviyede olduğunu ortaya koydu.

Bu konuda bir değerlendirme yapan Yao Jingyuan, ekonominin istikrarlı büyümesini sağlayan tedbirlerin etkisinin görüldüğüne, bu eğilimin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Yao Jingyuan, şöyle konuştu:

“Başvurulan tedbirler sayesinde ekonomik büyümenin istikrarında artış eğilimi ortaya çıktı. Tedbirlerin etkisi görülmeye başlandı. Bu eğilimi korumalıyız. İstikrarlı büyümeyi sağlamak için masrafları azaltıp zayıf noktaları güçlendirmeliyiz. Sanayi firmalarının zorlukların üstesinden gelerek büyümeye katkı yapmasını sağlamalıyız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz