Bayraktar: “Süt hayvancılığımız için zorlu bir dönem başlayacak.”

0
1733

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt yemi fiyatının halen 1 lira 69 kuruş civarında olduğunu, 1,5 paritenin tutturulabilmesi için çiğ sütün litre fiyatının yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar; “Önümüzdeki aylarda maliyetler daha da artacak. Süt hayvancılığımız için zorlu bir dönem başlayacak. Hayvanların kesime gitmemesi için acilen tedbir alınmalıdır.” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tekirdağ’da Ziraat Odaları Başkanları ve Süt Birliği Başkanlarıyla toplantı yaptı.

Tekirdağ Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda Bayraktar, süt ve et sektöründeki sorunları ele aldı, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Sütte ve besi hayvancılığında sorunun devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Üreticimiz sürdürülebilir bir gelir elde edemiyor. Sektörde kazan kazan olmalı. Sanayici kazanmaya devam ederken, süt üreticimiz geçimini sağlayamıyor. Sanayici gibi üretici de kazanırsa sistem yürür. Yoksa yürümez.

Halen litrede çiftçimizin eline ortalama 1 lira 83 kuruş geçiyor. Bu fiyatın çok daha altında süt satan üreticilerimiz de var. Süt/yem paritesi 1,5 olmalıdır. Yani üreticimiz 1 kilo sütle 1,5 kilo yemi rahatlıkla alabilmelidir. Bugün alamıyor. Parite 1 civarında seyrediyor.

Süt yemi fiyatı halen 1 lira 69 kuruş civarında. 1,5 paritenin tutturulabilmesi için çiğ sütün litre fiyatı yükseltilmelidir.

Önümüzdeki aylarda maliyetler daha da artacak. Süt hayvancılığımız için zorlu bir dönem başlayacak. Hayvanların kesime gitmemesi için acilen tedbir alınmalıdır.” 

Besi hayvancılığında da maliyet sorunu yaşandığını vurgulayan Bayraktar, “besicimizin yem maliyeti arttı. Şu sıralar besi yemi fiyatı 1 lira 64 kuruş. Yağsız dana karkas fiyatı ortalama 30,29 lira. Besicimiz, 1 kilogram karkas et sattığında ancak 18,50 kilogram yem alabiliyor. Bu sürdürülebilir değildir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz