Küresel gıda fiyatları Eylül’de geriledi

0
403
Hindistan’daki bir pazarda tahıl ayıklama işlemi. Fotoğraf: ©FAO/Atul Loke Hayduk

FAO Gıda Fiyat Endeksi Eylül ayında Ağustos’a göre yüzde 1,4 düşüş gösterdi. Endeks, Eylül 2017’de izlenen seviyenin ise yüzde 7,4 altında gerçekleşti.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, güçlü arz sonucu Eylül’de düşük seyretti. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), düşüşün ana sebebinin temel gıda maddelerinin envanterlerinde kaydedilen artışlar olduğunu açıkladı. Bu dönemde, şeker kamışı kuraklıktan etkilenirken mısır, pirinç ve buğday mahsul beklentilerinde iyileşmeler kaydedildi

Endeks yüzde 1,4 düştü

FAO Gıda Fiyat Endeksi Eylül ayında Ağustos’a göre yüzde 1,4 düşüş gösterdi ve Eylül 2017’de izlenen seviyenin yüzde 7,4 altında gerçekleşti.

FAO Hububat Fiyat Endeksi yüzde 2,8 düştü. Düşüşün başta gelen sebebi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mahsulün çok yüksek olacağı beklentisiyle baskılanan mısır ithalat kotasyonlarındaki gerileme. Pirinç ve buğdayın uluslararası fiyatları da Eylül’de düştü. Buğday fiyatlarındaki düşüş temelde Rusya Federasyonu’ndan yapılan satış ve taşımanın güçlü seyrediyor olmasından kaynaklanıyor.

FAO Bitkisel Yağlar Fiyat Endeksi yüzde 2,3 gerileyerek sekizinci ardışık aylık düşüşü kaydetti ve böylece son üç senenin en düşük seviyesinde gerçekleşmiş oldu. En sert düşüş palm yağı fiyatlarında gözlemlendi. Sert düşüşün sebebi önde gelen ihracatçı ülkelerdeki envanterlerin büyüklüğünün fiyat kotasyonları üzerinde oluşturduğu baskı. Palm yağı fiyat kotasyonları böylelikle geçen senenin aynı dönemindeki seviyelerinin yüzde 25 altında gerçekleşmiş oldu.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Eylül’de yüzde 2,4 düşerek aşağı yönlü eğilimini sürdürürken, FAO Et Fiyatları Endeksi revize edilmiş Ağustos değerinin bir miktar altında oluştu.

Eylül 2017’deki seviyesinin yüzde 21 altında gerçekleşen FAO Şeker Fiyat Endeksi Eylül’de Ağustos değerine kıyasla yüzde 2,6 artış gösterdi. Artışın temel sebebi, dünyanın en büyük üretici ve ihracatçısı olan Brazilya’da süregelen hasada dair gözlemlerin şeker kamışı rekoltesinin kurak koşullardan olumsuz etkilendiğini işaret etmesi. Hindistan ve Endonezya’da muson yağmurlarının mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi de uluslararası şeker fiyatlarındaki yukarı yönlü harekete destek oluşturdu.

FAO 2018’e dair hububat üretim öngörüsünü yükseltti

Yeni Hububat Arz ve Talep Özeti raporunda FAO’nun bu yılki küresel hububat üretim miktarına dair tahmini 2 milyar 591 milyon tona yükseltildi. Bu rakam 2017’nin rekor yükseklikteki seviyesinin yüzde 2,4 altında.

Buğday rekoltesinin Avustralya ve Kanada’da yağmur yağışının düşük miktarda gerçekleşmesi sebebiyle azalması beklenirken, Cezayir ve Rusya Federasyonu’nda izlenen mahsul artışının bu azalmanın etkisini zayıflatacağı öngörülüyor. Amerika Birleşik Devletleri mısır üretiminin şimdiye kadar kaydedilen ikinci en yüksek seviyede gerçekleşmesi ve bu yükselişin Rusya’daki mahsule dair aşağı yönlü revizyonların etkisini bütünüyle sınırlaması bekleniyor. Hindistan başta olmak üzere Asya’da çeltik ekiminin beklenenden daha büyük alanda gerçekleşmesi sonucunda, küresel pirinç üretiminin yüzde 1,3 artarak geçen senenin rekor seviyesini aşacağı tahmin ediliyor.

FAO’nun tahminlerine göre 2018/19 sezonunda dünya çapında hububat kullanımı önceki sene için öngörülen seviyenin yüzde 1,1 üzerinde gerçekleşerek 2 milyar 647 milyon tona ulaşacak. Küresel hububat ticareti hacminin 417 milyon tona yaklaşması ve böylece 2017/18 pazarlama sezonunda izlenen rekor seviyenin yaklaşık yüzde 1 altında gerçekleşmesi bekleniyor.

Buğday ve pirinçte uluslararası ticaret hacimlerinin düşeceği, mısır ticaretinde ise artış kaydedileceği öngörülüyor.

Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’nda buğday envanterlerinden önemli oranda kullanım yapılmasıyla, 2019 sezon kapanışında dünya hububat stoklarının rekor yükseklikteki başlangıç seviyelerinin yaklaşık yüzde 7 gerisine düşerek 751,3 milyon ton düzeyinde oluşacağı tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz