Çocuğunuzun gelişimi, iGrow ile takip altında

0
1028

Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Kurumu (TNO) tarafından geliştirilen mobil uygulama iGrow, Sabri Ülker Vakfı tarafından Türkçe’ye çevrildi ve Türk kültürüne uyarlandı. iGrow çocukların fiziksel gelişimini izlemeye yararken, ebeveynlere günlük tavsiyelerde bulunuyor ve sağlıklı nesillerin gelişimine önemli bir katkı sağlıyor.

Çağın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak ele alınan ve tüm dünyanın gündeminde olan çocukluk çağında fazla kilo, hareketsiz yaşam ve obezitenin, ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesini etkileyerek, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerinin oluşumunda önemli rol oynadığı düşünülüyor. Çocukluk çağındaki gelişim seyrinin takip altına alınarak, ebeveynlere doğru yönlendirme ve öneriler yapılması bu noktada önem kazanıyor.

Bu vizyonla, 2011 yılında Hollandalı araştırma ve geliştirme kuruluşu TNO tarafından hizmete sokulan, çocukların gelişim seyrini kayıt altına alarak, standartlara göre analizler sunan iGrow uygulaması, Hollanda’dan sonra ilk defa Sabri Ülker Vakfı tarafından Türkiye’de kullanıma sunulacak.

Ebeveynler için erken uyarı sistemi

Kolaylıkla kullanılan uygulama ile çocukların yaşı, boyu ve kilosu girilerek, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından açıklanmış referans verilere göre çocukların gelişiminin takibi sağlanıyor. iGrow uygulamasında ayrıca; beslenme, fiziksel aktivite ve uyku alışkanlıkları başlıkları altında içerik ve öneriler yer alıyor.

Akıllı telefonlarda Google Play ve Apple Store’dan indirilebilen iGrow herkese açık ve ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor. Uygulama telefon ve tabletlere indirildikten sonra çocuğun adı, cinsiyeti, annenin hamilelik süresi, isteğe bağlı olarak da çocuğun doğum kilosu ve ağırlığı girilerek takibi başlatılıyor. Uygulama, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen referanslar baz alınarak, çocuğun kilo ve boyuna göre büyüme eğrisini oluşturuyor. Programda bebek veya çocuğun vücut ağırlığı ile boy uzunluğu arasındaki ilişki ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre yorumlanabiliyor. Uygulama, bebek ve çocukluk dönemine dair analizlerin yanı sıra gençlerin de gelişimine dair veriler içeriyor. 0-18 yaş arasına yönelik tasarlanan uygulama ile bebeklikten itibaren gelişim takip altına alınabiliyor.

Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, içeriği tümüyle Türkçeye ve Türk toplumunun beslenme alışkanlıklarına uyarlanan iGrow mobil uygulaması için “Yetersiz ve dengesiz beslenme, az fiziksel aktivite gibi obezite ve birçok hastalığa davet çıkaran alışkanlıkların daha çocukluk çağında önüne geçmek ve bunların yerine doğru uygulamaları koymak gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Çocukluk çağının doğru alışkanlıklar edinebilmek için en önemli zaman dilimi olduğuna değinen Mutuş, “Bu yüzden de yola yine çocuklarla devam ediyoruz. İGrow ile hedefimiz, büyüme çağındaki çocukların gelişimi konusunda aileleri bilinçlendirmek ve çocukların günlük beslenme, fiziksel aktivite, uyuma sıklıkları gibi alışkanlıkları konusunda güvenilir ve bilimsel bilgiyi ailelere ve topluma sunmak” diye konuştu.

Dengeli beslenme bilinçlenerek mümkün

iGrow’un Türkiye’ye uyarlanması sürecini koordine eden Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme-Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tanju Besler, erken yaşta verilen eğitimin, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanılması üzerindeki etkisinin önemini vurgularken, Türkiye’de bu anlamda bilinçlendirme çalışmalarının çok önemli olduğunu, özellikle genç ve çocuk yaşlarda fiziksel aktivite azlığı ve fazla kilolu olma halinin acil eylem planları gerektirdiğini ifade etti.

Profesör Besler, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na (TBSA 2010) göre, 0-18 yaş grubunun yüzde 20’sinin şişman, yaklaşık yüzde 18’inin ise zayıf olduğuna, Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre ise 7-8 yaş grubu çocukların ortalama yüzde 75’inin spor yapmadığına değindi.

iGrow’u geliştiren TNO Hollanda Uygulamalı Bilimsel Araştırma Kurumu adına sözcülük yapan Türkiye İş Geliştirme Müdürü Uzm. Dr. Sühendan Adıgüzel Van Zoelen, son 20 yılda Hollanda’da çocuklarda aşırı kilolu ve obez olma oranlarının 3 kat arttığını tespit ettiklerini söyleyerek, iGrow projesinin Hollanda hükümeti tarafından bir önlem programı kapsamında başlatıldığına dikkat çekti. Van Zoolen, iGrow’un tamamen aileleri uyaran ve farkındalık yaratan bir sistem olduğunu ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz