Amerikalı sütçüler WHO’ya karşı!

0
1676

Amerikan süt endüstrisi Beyaz Saray’a, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) çocukların süt ürünleri tüketimini azaltmasına neden olacağını iddia ettikleri yeni tasarısına itiraz etmesi yönünde çağrıda bulundu. Endüstri, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesinin, sütü besinsel değeri nedeniyle destekleyen ulusal ve dünya çapındaki sağlık organizasyonlarının tavsiyeleri ile çeliştiğini belirtti. 

whoUlusal Süt Üreticileri Federasyonu, Uluslararası Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Derneği ve Amerika Süt ve Süt Ürünleri İhracat Konseyi, Obama Yönetimine gönderdikleri mektupta, süt ve süt ürünlerinin doktorlar tarafından tavsiye edildiğini ancak Dünya Sağlık Örgütü’ndeki bürokratların sağlıklı beslenme yönünde ve tıbbi tavsiyelere sırt çevirdiğini kaydettiler.

WHO tarafından bu ay sonunda Dünya Sağlık Asamblesi’nde sunumu yapılacak olan rehber doküman ile ilgili süt ve süt ürünleri organizasyonları defalarca tasarıdaki sorunların çözülmesi talebinde bulunmuştu.

“WHO’nun hastalıklı tavsiyeler veren rehberi engellenmeli”

Süt ve süt ürünleri organizasyonlarının Beyaz Saray’a gönderdikleri mektupta; “Ailelere, en besleyici gıdalar arasında yer alan sütü çocuklarına vermemelerini söylemek sağduyulu bir davranış değil. Son yıllarda süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artması dünya genelinde yüz milyonlarca çocuğun beslenmesine ve gelişmesine yardımcı oldu. Bu oldukça olumlu trend daha da fazla desteklenmeli, Dünya Sağlık Örgütü’nün hastalıklı tavsiyeler veren rehberi tarafından engellenmemeli.” ifadeleri yer alıyor.

süt

Bu yılın başında Dünya Sağlık Örgütü mevcut Amerikan ve uluslararası beslenme politikaları ile çelişen bir taslak rehber doküman yayımladı. Çok kapsamlı yeni sınırlamaları da beraberinde getiren taslak doküman, üç yaşından küçük çocukların açık bir şekilde süt tüketiminin azaltılması teşvik ediyor ve süt ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli gıdaları tüketimi konusunda sınırlamalar getiriyor. Her ne kadar dokümanda küçük çocuklar için sağlıklı beslenme modellerinin oluşturulması amaçlansa da, mevcut hali ile doküman tam tersi bir etkiye sahip.

Beyaz Saray’a gönderilen mektupta, Dünya Sağlık Örgütü’nün süt ve süt ürünlerini hayata sağlıklı bir başlangıç yapabilmenin önünde engel olarak nasıl yanlış bir şekilde tanımladığı ve bu görüşün federal beslenme rehberini oluşturan Amerika sağlık politikasının temelindeki bilim ile nasıl çatıştığı açıklanıyor.

Süt endüstrisinin mektubu, 1 ve 2 yaş arası Amerikan çocukların; toplam enerjinin %26,7’sini, kalsiyumun %67,8’ini, D vitamininin %80,4’ünü, potasyumun %39,6’sını ve proteinin %39,5’ini süt ürünlerinden aldığına dikkat çekiyor.

Ulusal Süt Üreticileri Federasyonu Başkanı Jim Mulhern; “Süt beslenme açısından süper gıda ancak Dünya Sağlık Örgütü süt ve süt ürünlerinin tüketiminin azaltılmasını teşvik eder bir pozisyonda. ABD Yönetiminin, erken çocukluk çağında sağlık ve gelişim açısından kritik bir öneme sahip olan süt ve süt ürünlerine zarar verecek olan uluslararası bir rehberi desteklemeyeceği yönünde karar almasını bekliyoruz.” açıklamasında bulunuyor.

Uluslararası Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Connie Tipton da yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü taslak rehberinin hem mevcut bilimsel verilerle hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün kendi beslenme rehberleri ile çeliştiğine dikkat çekti.

Amerika Süt ve Süt Ürünleri İhracat Konseyi Başkanı Tom Suber ise konunun sadece Amerikalı çocukları değil, dünya genelinde yüz milyonlarca çocuğun sağlığını etkileyeceğini vurguladı.

Suber; “İhracatçılarımız, daha yüksek miktarda süt ve süt ürünleri tüketiminin sağlanması yoluyla çocukların hayata daha iyi bir başlangıç yapabilmelerine yardımcı olmak için sayısız yerel üretici ile birlikte çalışmalar yürüttü. Amerikan hükümeti, Dünya Sağlık Örgütünün, çocukların iyi beslenmesi konusunda yanlış bilgiler vererek çocukların süt ve süt ürünleri tüketiminin yararlarından mahrum kalmalarına engel olmalı.” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz