Malmström: Avrupa’da TTIP konusundaki genel algı endişe yaratıyor

0
842

Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu üyesi Cecilia Malmström, Amerika ile gerçekleştirdikleri ticaret görüşmeleri ile ilgili Avrupa Birliği genelinde olumsuz görüşlerin artmasından endişe duyduğunu belirtti. 

İsviçre Radyosuna verdiği röportajda Malmström üç yıl önce başlayan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) görüşmelerinin üye ülkelerde yoğun bir eleştiri yağmuruna tutulduğunu belirtti.

Örneğin Almanya’da yapılan bir araştırma, Almanların %70’inin olası bir TTIP anlaşmasının “ağırlıklı olarak dezavantaj” getireceğine inandığını ortaya koyuyor. Oysa 2014 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen benzer bir araştırmada bu oran %55 seviyesindeydi. Ayrıca araştırma katılımcıları, anlaşma ile ilgili en büyük endişelerinin tüketici hakları konusu olduğunu belirtiyorlar.

Malmström’a göre TTIP konusunda Avrupa genelindeki bu negatif algının temel sebebi, ticaret görüşmelerini savunmayan ve sorumluluk almayan hükümet başkanları. Malmström; “Bu alanda yeterli bir şey yaptıklarını düşünmüyorum.” diyor.

Eleştiri oklarının hedefi Hollande

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin TTIP görüşmelerini geçen hafta açık bir şekilde eleştirmesi ve Fransa’nın anlaşmayı bugünkü şekli ile kabul etmeyeceği yönündeki açıklaması karşısında ise Malmström oldukça tepkili. Hollande yapmış olduğu açıklamada anlaşmanın Fransa’nın tarım sektörünü tehlikeye atacağını ve ayrıca çevre konusundaki prensipleri zedeleyeceğini savunmuştu. Fransa Ticaret Bakanı Matthias Fekl ise bu konuda Amerika’yı suçlayarak, Amerika’nın uzlaşmaktan uzak olduğunu belirtmişti.

Bu dönemin Fransa’da genel seçim kampanyalarının başlangıç dönemi olduğuna dikkat çeken Malmström; “dolayısıyla bu dönemde ticaret konularına girmek oldukça revaçta.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Malmström ayrıca; “Ancak Fransa hükümeti hiç bir şekilde bizden görüşmelerin durdurulmasını talep etmedi. Bu eleştiriler hiç bir şekilde bizim karşımıza getirilmedi.” açıklamasında da bulunuyor.

Greenpeace çevre örgütü Mayıs ayı başında New York şehrinde gerçekleşen en son görüşmelere dair kendilerine sızdırılan 248 sayfayı internet ortamında yayımlamıştı.

Sağlık, çevre ve tüketici hakları konularında çalışmalar gerçekleştiren organisazyonların ve sivil toplum örgütlerinin TTIP anlaşması ile ilgili zaten dile getirmiş oldukları kaygılar, görüşmelerle ilgili belgelerin sızdırılmasının ardından “bu konudaki endişeler haklı mı?” sorusunu gündeme getirmişti.

Avrupa Birliği sağlık ve tüketici hakları organizasyonları yapmış oldukları açıklamalarda, belgelerin Amerika’nın Avrupa Birliği’nin önleyici tedbirlere önem vermediğini açık bir şekilde gösterdiğini belirtmişlerdi.

Malmström ise bu gelişmelerin ardından internet bloğunda TTIP’i savunarak, “Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilecek hiç bir anlaşma tüketicileri, gıda güvenliğini veya çevreyi koruma konusundaki seviyemizi aşağıya çekemez” açıklamasında bulunmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz