İşte beyni küçülten faktörler!

0
1965
Photo: Pixabay/VSRao

Habertürk’ten Demet Demirkır’a konuşan Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, yanlış beslenmenin beyin hastalıkları risk faktörü olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Adapınar, beyni küçülten faktörler konusunda Demirkır’a önemli açıklamalarda bulundu.

Türk Nöroloji Derneği tarafından 54’üncüsü düzenlenen Ulusal Nöroloji Kongresi Antalya’da yapıldı. Habertürk’ten Demet Demirkır’a konuşan Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, vücuttaki yağ oranı arttıkça beynin küçüldüğüne dikkat çekti. Bu duruma açıklık getiren Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, “Son yıllarda beyin sağlığı ve beslenme ile ilgili değişen bilgiler oldu. Bir kişinin nörolojik hastalıklara yakalanmamak için kaçınması gereken şeyler artık çok netleşti. Örneğin; Karbonhidrat, doymuş yağ, margarin, şeker… Bunlar özellikle yarattıkları ortam karışıklığıyla dokuya sağlıksız mesaj veriyorlar.” dedi.

Beslenmemizde asla ihmal etmememiz gereken yiyecekler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Adapınar, bu besinleri şöyle sıraladı:

“Nohut, mercimek, sağlıklı koşullarda yetiştirilmiş tahıllar, genellikle pişirilmeden yenen sebze ve meyve, salata, haftada en az üç kase kuruyemiş (fındık, ceviz, badem), kırmızı meyveler (nar, havuç, kırmızı üzüm).

Kırmızı üzümü yerken çekirdekleri dişlerinizin arasında kırarak yemelisiniz. Özellikle beyin sağlığı ve bunamadan korunmada son derece önemli. Kötü maddelerin temizlenmesini sağlar.

D vitamini de çok önemli bir faktör. Süt, yoğurt, peynir tüketimi ihmal edilmemeli. Güneş ışığı da çok önemli bir faktördür. Güneşli havalarda kollarımızı ve ayaklarımızı dışarıya uzatmalıyız. Bu, en ucuz ve en etkili tedavi olacaktır.”

İşte beyni küçülten faktörler

Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, beyni küçülten faktörleri şöyle sıraladı:

– “Stres ortamı ciddi bir risk faktörüdür. Sürekli aynı şeye odaklanma ve o konuda uzun vakitler harcama, buna rağmen olayları çözememe, o bölgeyle ilgili bir kullanılmazlık durumu ortaya çıkartıyor.

– Tek tip eğitimde gitmek, herhangi bir hobiyle uğraşmamak, diğer yaşam şekillerine kapalı olmak kişinin hep aynı beyin bölgesini kullanmasına neden oluyor. Böylece o bölge zamanla yoruluyor.

– Egzersiz yapmamak da beyni küçülten en önemli risk faktörlerinden bir tanesi. Günde 10.000 adım atmak son derece önemli. Artık fiziksel egzersiz, beyin egzersizi ve sanatla uğraşmanın beyni ciddi anlamda koruduğundan bahsediliyor.

– Yaşlanma

– Şeker tüketimi

– Yanlış beslenme

– Obezite

– Sigara

– Alkol kullanımı. Alkolün, beynin öğrenme merkezine, beyinciğe, beyindeki kimlik ve kişiliklerimizi oluşturan merkeze inanılmaz zararları vardır. Bu nedenle ağır içicilerin tüm risk faktörleri yok olsa bile nörolojik hastalıklara yakalanma riskleri her konuda çok daha fazladır. Beslenme eksikliği yapar, B12 ve folik asiti kendi besin ortamından uzaklaştırır ve kendisi ön plana çıkar. Alkolün beyin sağlığına inanılmaz büyük zararları olduğu asla unutulmamalıdır.

– Tiroid hastalıklarının birçok beyin hastalığı için alt yapı oluşturduğu biliniyor. Hastalar belirli aralıklarla doktoruna gitmeyi ihmal etmemeli. Eğer kişinin ailesinde tiroid hastası varsa mutlaka kendisi de kontrol altında olmalı. 20’li yaşlardan sonra kontrollere başlanabilir.”

Haberin tamamı için: Habertürk/ Demet Demirkır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz