19.6 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

beyin sağlığı

Kilo beyni yaşlandırıyor!

Kilo artışı sadece kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açmıyor. Kilo artışının beynin kabuk tabakasını da etkilediğini ve tabakada incelmelere yol açtığını belirten uzmanlar, aşırı kilolularda incelmenin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Aşırı kilo ve obezitenin beyni yaklaşık 10-20 yıl yaşlandırdığını vurguluyor.

Beyin kanamasının 10 belirtisine dikkat!

Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamaları, hipertansiyon krizine bağlı olarak ya da güneş ışınlarına uzun süreli maruziyeti ile ortaya çıkabiliyor. Yaşamı tehdit eden beyin kanamalarının tanı ve tedavisi, gelişen tıbbi teknoloji ve cerrahi yöntemlerin uygulanmasıyla yapılabiliyor. Bunun yanında, alınabilecek basit önlemlerle beyin kanaması riski en aza indirilebiliyor.

Alzheimer’dan korumak ve korunmak için 9 öneri

Yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde düşüren hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer, dünyada 50 milyona yakın kişide görülüyor. 2050 yılında bu sayının 110 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

50 yaş üzerinde beyin check-up’ı şart

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ: “Kalbimizin ve diğer iç organların sağlığından emin olabilmek için düzenli olarak check-up yaptırmamız gerektiğini biliyoruz. Ancak beyin sağlığı için henüz bu tür bir kavram yerleşmiş değil. Araştırmalar ortalama 50 yaşın üzerinde her yıl bu check-up’ı yaptırmamız gerektiğini söylüyor. Beyin check-up; genel kan ve idrar testlerinin üzerine MR, Beyin Haritalaması, Zihin Testleri ve Depresyon sorgulamasının yapılmasından oluşuyor.”

Doğru beslenin, beyin sağlığınızı koruyun!

Yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesinin kronik hastalık riskinin azaltılmasında temel faktörlerden biri olduğunu vurgulayan uzmanlar, sigara ve alkol kullanımı, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi etkenlerin beyin sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, düzenli beslenmenin beyin sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.

İşte beyni küçülten faktörler!

Habertürk’ten Demet Demirkır’a konuşan Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, yanlış beslenmenin beyin hastalıkları risk faktörü olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Adapınar, beyni küçülten faktörler konusunda Demirkır’a önemli açıklamalarda bulundu.

Beyni sağlıklı ve genç tutmanın 7 yolu

Beyni sağlıklı ve genç tutabilmenin çeşitli yolları var. Peki, bunu başarmak için neler yapabiliriz?

Süt içmeniz için 10 önemli neden

Süt, içinde yüksek kaliteli protein ve birçok besleyici öğe içeren ve kolay ulaşılabilir bir besin kaynağımız. Çocukların zekâ ve fiziksel gelişimine pek çok katkısı olan süt, yetişkinlerde de günlük hayat kalitesinin artırılması ve sürdürülmesi için büyük önem taşıyor.

Çiğ fındıkla gelen 10 fayda!

Tam bir sağlık deposu olan fındık, beyin sağlığından mutluluk hormonlarına, diyabet riskini azaltmasından kanserden korumaya dek çok önemli faydalar sağlıyor.

Beyaz eti sofranızdan eksik etmeyin!

Kaliteli protein, düşük yağ ve vitamin-mineral zengini tavuk ve hindi eti, insan sağlığına yararlı olduğu kadar doğru beslenmedeki önemiyle de dikkat çekiyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img