Hayvan refahı sorunları, Doğu Avrupa’nın gündeminde

0
774
Son dönemde havyan üretiminde yaşanan büyük artış hayvan refahı olmak üzere birçok etik meseleyi gündeme taşıdı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Kraliyet Hayvanlara İşkenceyi Önleme Topluluğu’nun düzenlediği çalıştayda Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’dan veterinerler hayvan refahını ele alacak.

Son dönemde havyan üretiminde yaşanan büyük artış hayvan refahı olmak üzere birçok etik meseleyi gündeme taşıdı. Perakendeciler ve gıda endüstrisi temsilcileri hayvan menşeli ürünler için artan koşullu ticaret anlaşmalarıyla uyumlu daha yüksek hayvan refahı standartları istiyor.

Hayvanların nakliyesi, yüklemesi indirmesi ve kesilmesi başta olmak üzere sürdürülebilirlik ve ilgili yasama gibi hayvan refahını ilgilendiren tüm konular 25-26 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek uluslararası çalıştayda tartışılacak.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Kraliyet Hayvanlara İşkenceyi Önleme Topluluğu’nun (RSPCA) organize ettiği çalıştay Doğu Avrupa’da hayvan refahı sorunlarıyla ilgili bir tartışma başlatmayı hedefliyor. Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’dan veteriner hizmetleri ve hayvancılık sektöründen yaklaşık 25 temsilci çalıştaya katılıyor. Amaç havyan refahıyla ilgili ortak bir anlayış ve bölgesel bir eylem planı geliştirmek.

FAO Hayvan Üretimi ve Sağlığı Yetkilisi Andriy Rozstalnyy “Hayvan sağlığı bilimsel, etik, ekonomik, kültürel, sosyal, dini ve siyasi boyutları olan oldukça karmaşık bir konu. Bugünlerde hayvan üreticileri ve tüketicileri hayvan refahı meseleleriyle ilgili artarak konuşuyor ve bu kişiler aynı zamanda bu konuyu hayvan menşeli ürünlerin kalitesinin bir özelliği olarak düşünüyorlar.” yorumu yaptı.

FAO temsilcileri katılımcı ülkelerde hayvan refahıyla ilgili değerlendirmede bulunmak üzere çalıştay öncesinde Ermenistan ve Gürcistan’da saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Yetkililer hayvan üreticileri ve kesim operatörlerinin uygulamalarını ölçtüler ve değerlendirme yaptılar. Temsilcilerin gözlemlerine dayalı olarak hayvanların insaniyetli şekilde nakliyesi, yüklenip indirilmesi ve kesimi konularında çalıştayda yönergeler ve tavsiyeler sunulacak.

FAO Yetkilisi Rozstalnyy “Hayvancılığın insaniyetli şekilde yapılmasını sağlayacak değişiklikler hükümetlerin, üreticilerin, et endüstrisinin ve uluslararası toplumun ortak çabalarıyla meydana gelmek zorunda. FAO’nun RSPCA ve diğer ortak örgütlerle yaptığı işbirliği bu çabaları koordine etmek ve bölge ülkelerine teknik tavsiye ve yardım sağlamak için olumlu bir adım olabilir.” diye konuştu.

İnsan refahı ve hayvan refahı birbiriyle çok yakından ilgili. Bir çok bölgede insanlar için güvenli gıda arzı hayvanların verimliliği ve sağlığına dayanıyor. Bu da hayvanların aldığı beslenme ve gördüğü dikkate bağlı. Çok sayıda çalışma hayvan refahının ekonomik geri dönüşleri olduğunu ve hayvan refahıyla ilgili uygulamaların gıda güvenliğini ve kırsal kesimlerde gelirleri arttırdığını gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz