Davutoğlu: Ürün İhtisas Borsası en kısa sürede kurulacak

0
900
Başbakan Davutoğlu, TMO'nun artık sadece piyasalarındaki fiyat oynaklığını kontrol altında tutacak bir regülatör kurum haline geleceğini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarımsal ürünler için Ürün İhtisas Borsası’nın kısa sürede kurulacağını ve tarım ürünü depoculuğunun artık Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından değil sadece özel sektör tarafından yapılacağını söyledi.

Davutoğlu, Borsaİstanbul-BorsaKonya işbirliği imza töreninde yaptığı konuşmada, “Ürün ihtisas borsası en kısa sürede kurulacak, en geç 3-4 ay içinde gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.” dedi. Davutoğlu ayrıca TMO’nun artık sadece piyasalarındaki fiyat oynaklığını kontrol altında tutacak bir regülatör kurum haline geleceğini belirtti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Gümrük ve Ticaret bakanımıza da talimat verdim. Ürün İhtisas Borsası en kısa sürede kurulacak. Eskiler böyle en kısa sürede denildiği zaman bu 1 yıl mı, 4 yıl mı, bilinemezdi söz verildiğinde. Ama şimdi biz artık haftalık aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık programlarla söz veriyoruz senet gibi. Buradaki işlemlerdeki senetler gibi. Biz bunun gereğini yapıyoruz. Dikkat ederseniz son 2 ayda 3 ay içinde gerçekleştirmeyi vadettiğimiz vaatlerin yüzde 75’ini gerçekleştirdik. Gurur duyuyorum. Gıda Tarım bakanımızla dün birlikteydik. Cerattepe toplantısında. Gece gelemedi buraya. Sabah geldi. Gece 02.30’a kadar Meclis’in çalıştığını söyledi. Biz çalıştık mı böyle çalışırız. İnşallah bu yılın ilk yarısında en geç 3-4 ay içinde ama bu yılın ilk yarısını geçmeyecek şekilde gerekli yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek.”

“Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız gerekli düzenleme sonrasında şimdi bir adım ötesine geçeceğiz.” diyen Başbakan Davutoğlu, ayrıca şunları söyledi:

“TMO fiili depoculuk yapan bir kurum olma niteliğinden çıkacak. Devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok, regülatör rolüne, düzenleyici rolüne geçecek ve aynen Merkez Bankası’nın piyasalardaki rolü gibi sadece ve sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altında tutacak şekilde işlemde bulunacak. Bunun dışında fiili depoculuğu tümüyle özel sektöre devredeceğiz.”

Elektronik Ürün Senedine Dayalı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmeleri işleme açılıyor

Uzun bir süredir devam eden ve iş birliği anlaşması ile sonuçlanan Borsa İstanbul- Konya Ticaret Borsası görüşmeleri sürecinin devamında, buğday sözleşmeleri başta olmak üzere tahıl ürünlerine dayalı ve fiziki teslimatlı vadeli işlem sözleşmelerinin likidite kazanması ve bu yolla özellikle üretici, tüccar ve reel sektör şirketlerine etkin risk yönetim imkânlarının sağlanması hedefleniyor. Artan likiditenin katkısıyla piyasaların derinlik kazanması hem Konya Ticaret Borsası’na hem Borsa İstanbul’a hem de Türkiye ekonomisine önemli faydalar sağlayacak. Konya Ticaret Borsası bu anlaşma ile Uluslararası İstanbul Finans Merkezi stratejisinin emtia ürün ve hizmetlerinin sunulması ayağında en önemli paydaşlardan biri haline gelmiş olacak.

Bu iş birliği anlaşması kapsamında açılacak buğday vadeli işlem sözleşmelerinin ulusal ve uluslararası piyasalarda yatırımcılar nezdinde ilgi görmesi bekleniyor. Türkiye’de ilk defa buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatın devreye girmesi ile Türk sermaye ve ürün piyasalarının uluslararası piyasalarda prestijinin artması, ayrıca artan piyasa derinliği ile özellikle üreticiler açısından alternatif ve daha az maliyetli finansman imkânlarının sağlanması da hedefleniyor.

Borsa İstanbul ile KTB’nin gerçekleştirdiği iş birliği anlaşması çerçevesinde ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) dayanak varlıklı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmelerinin Şubat, Mayıs, Temmuz ve Eylül vadeli olarak işlem görecek vade sonunda da BorsaKonya üzerinden yapılacak işlemlerle ELÜS teslimatı ile sonuçlanacak. Borsa İstanbul ve Konya Ticaret Borsası arasında imzalanan söz konusu İş birliği anlaşması ayrıca Borsalar arasında veri paylaşımını ve gözetim işbirliğini de içeriyor. Böylece spot ve vadeli piyasalar arasındaki etkileşim, fiyat, işlem hacmi ve yatırımcı hareketleri her iki borsa tarafından uyumlu bir şekilde takip edilerek piyasa bozucu hareketlerin hızlıca tespiti ve önlenmesi de hedefleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz