“Türkiye, Ukrayna’nın hızlı kalkınma sürecinde iyi bir model olabilir”

0
794

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) öncülüğünde ilk kez Türkiye – Ukrayna Sanayi Forumu gerçekleştirilecek. Ülkedeki Türk sermayesinin 2 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlatan TUİD Başkanı Burak Pehlivan, Türkiye’nin, Ukrayna’nın hızlı kalkınma sürecine öncülük edebileceğini kaydetti.

 1-4 Haziran 2016 tarihleri arasında Kocaeli’de gerçekleştirilecek olan Türkiye – Ukrayna Sanayi Forumu, Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD), EkoAvrasya, Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası ile Kocaeli Ticaret Odası’nın işbirliğinde düzenlenecek.

Forumda; müzakereleri 2007 yılından beri devam eden ve imzalanması artık son aşamaya gelmekle birlikte bir türlü imzalanamayan Türkiye – Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşması’nın iki ülke ekonomisine potansiyel getirileri bir panelle değerlendirilecek.

TUİD Başkanı Burak Pehlivan
TUİD Başkanı Burak Pehlivan

Hazırlıkları yaklaşık bir yıldır süren organizasyonun düzenlenmesi için oldukça uygun bir konjonktürde olunduğunu vurgulayan TUİD Başkanı Burak Pehlivan, aralarında siyasilerin, üst düzey bürokratların, işadamlarının ve uzmanların bulunduğu 200’ün üzerinde katılımcının dört günlük forum süresince görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip olacağını belirtti.

Türkiye’nin, Ukrayna’nın hızlı kalkınma sürecinde iyi bir model olabileceğine dikkat çeken Pehlivan, derneğin web sitesinde (tuid.org.ua) yayınladığı makalesinde iki ülke ilişkilerine ve düzenlenecek foruma ilişkin görüşlerini paylaştı.

Ukrayna’daki Türk sermayesinin 2 milyar doların üzerinde olduğuna işaret eden Pehlivan, şunları kaydetti:

“Ülkemiz, Ukrayna’daki büyük değişim ve dönüşüme katkı sunabilir, bu noktada önemli söz sahibi olabilir. Kuzey komşusu Ukrayna’da büyük dönüşüm yaşanırken, Türkiye 25 yıllık önceki Türkiye değil artık. Son yirmi yıldır AB ile gümrük birliği olan ülkemiz, ekonomisini büyük oranda Avrupa ile bütünleştirmiş durumda. Dış ticarette, kalkınma alanında, bankacılıkta, finansta, özelleştirmede ciddi kurumlar oluştu, birikimler elde edildi. İşadamlarımız artık çok daha bilinçli, eğitimli ve deneyimli. Şirketlerimizin sermaye yapıları güçlü, her yıl yurtdışında milyarlarca dolarlık yatırım yapabilecek hale geldiler. Yabancı dil sorununu çözen Türk profesyonelleri, dünyanın her ülkesinde çokuluslu firmalarda üst düzey yöneticilik görevlerini başarıyla gerçekleştiriyorlar. Dolayısıyla tarihin en iyi ekonomik ve siyasi ilişkilerini yaşadığımız Ukrayna’daki bu büyük değişim ve dönüşümde söz sahibi olabilme, yeni Ukrayna’nın kuruluş sürecinde bu dost ülkeye katkıda bulunabilme adına her türlü imkana bugün sahibiz. Gerek devlet, gerekse özel sektör olarak çok daha fazla sorumluluk alabiliriz.

Müteahhitlerimiz gerçekleştirdikleri 5 milyar doların üzerinde taahhütle, ülkenin en prestijli alt ve üstyapı projelerine imza atarken, metro ve yol inşaatları, enerji santralleri yeni kazanılan ihalelerden yalnızca birkaçı. Ukrayna’nın en büyük üç mobil operatöründen biri Turkcell, önde gelen birçok perakende markası ya Türk ya da Türkler tarafından yönetiliyor. Ülkenin her yanına yayılmış saygın işadamı derneklerimiz var. 1200’dan fazla personele sahip Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının özel gözlem misyonunun başında bir Türk diplomat görev yaparken, Ukrayna’nın en büyük yabancı sermaye yatırımcısı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ülke başkanı ise bir Türk bankacı. Birçok çokuluslu firmanın üst düzey yönetimlerinde Türk profesyonellere rastlıyoruz.

Türk Havayolu şirketleri İstanbul’dan ülkenin sekiz farklı şehrine uçarken, Türk Havayolları Ukrayna’daki en büyük yabancı havayolu şirketi. Türkiye, Ukraynalılar’ın en çok tercih ettiği turizm destinasyonu. Ancak bunlar yeterli mi? Tabii ki değil. Hala havayolu şirketlerimiz ek uçuş hakkı almakta zorlanıyorlar, zaman zaman sudan bahanelerle kazanılmış haklarda bile sorun çıkarılabiliyor. İki ülke açısından ama özellikle de Ukrayna açısından büyük önem taşıyan Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşması hala imzalanmadı.”

tuid-forum_small“Özel sektör olarak sürece elimizden geleni katkıyı yapmaya çalışıyoruz.”

“Ukrayna ve Türkiye arasında son birkaç yılda ve özellikle de son aylarda devletler düzeyinde trafik hızlandı. Nitekim havacılıktan, savunma sanayine, eğitimden, kültüre; turizmden, ekonominin farklı dallarına iki ülke arasında birbiri ardına birçok antlaşma imzalandı, imzalanıyor. Siyasi ve teknik heyetlerin karşılıklı ziyaretleri hiç olmadığı kadar sıklaştı. Biz de iş dernekleri ve özel sektör olarak bu sürece elimizden geleni katkıyı yapmaya çalışıyoruz. Ukrayna’nın Türkiye’de, Türkiye’nin ise Ukrayna’da daha çok ve doğru bir biçimde gündeme gelmesi için onlarca konferans, yuvarlak masa toplantısı, panel ve seminer düzenledik, düzenliyoruz. Ancak 1-4 Haziran tarihleri arasında, Türkiye’nin sanayi merkezi Kocaeli’de tarihte ilk kez gerçekleştireceğimiz Türkiye Ukrayna Sanayi Forumu bu anlamda çok özel bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği(TUİD), ülkemizin bu coğrafyaya dönük saygın düşünce kuruluşlarından EkoAvrasya, Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası ile Kocaeli Ticaret Odası’nın işbirliğinde düzenleyeceğimiz bu forum, bu makalede işaret etmeye çalıştığımız birçok konunun toplu olarak ve geniş bir biçimde gündeme gelmesini sağlayacak.

Müzakereleri 2007 yılından beri devam eden ve imzalanması artık son aşamaya gelmekle birlikte bir türlü imzalanamayan Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşması’nın iki ülke ekonomisine potansiyel getirileri bir panelle değerlendirilirken aralarında siyasilerin, üst düzey bürokratların, işadamlarının ve uzmanların bulunduğu 200’ün üzerinde katılımcı dört gün sürecek forum süresince görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip olacak. Ukrayna’nın hızlı sanayi kalkınması için model gördüğü Türkiye’nin Organize Sanayi Bölgeleri yalnız sunumlarla katılımcılara aktarılmayacak, teknik gezilerle yerinde incelemeler yapılabilecek. Forumda ayrı başlıklarla ele alınacak Serbest Bölgeler, Teknokentler, Tübitak MAM gibi kuruluşların deneyimleri ise, Ukrayna’nın oluşturmaya çalıştığı yeni kurumlar açısından adeta kılavuz görevi görecekler. Hazırlıkları yaklaşık bir yıldır süren bu dev organizasyonun düzenlenmesi için oldukça uygun bir konjonktürdeyiz. İki ülkenin büyükelçiliklerinin, ilgili işadamları kurumlarının, kalkınma ajanslarının, kamu kuruluşlarının büyük desteğiyle artık son düzlüğe girildi, iki haftadan az bir zaman kaldı.

Tarihte ilk kez düzenlenecek Türkiye Ukrayna Sanayi Forumu’nun sonuçları itibarıyla kurumsallaşacağı ve devamlılık kazanacağı düşüncesindeyim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz