Migros’tan gıda bağışında yeni nesil uygulama

0
638
Migros’tan gıda bağışında yeni nesil uygulama

Migros, görsel olarak satış kriterlerini karşılamayan ancak besin değerlerini koruyan meyve ve sebzeleri günlük olarak Gıda Bankaları ve sosyal marketlere ulaştırmaya başladı.

Migros, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilebilmesi amacıyla yürüttüğü ‘Gıdaya Saygı’ çalışmalarını bir ileri aşamaya taşıdı. Şirket, görsel açıdan satış standartlarını karşılamayan ancak besleyiciliğini koruyan ve tüketime uygun gıda ürünlerini, Fazla Gıda A.Ş. web tabanlı bağış platformu üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Migros’un öncüsü olduğu bu yeni nesil uygulama sayesinde, Migros’un bağış yapabileceği gıda ürünleri ile bağış almak isteyen gıda bankalarının talepleri aynı platformda eşleşiyor. Böylece, bağışlanan gıdalar doğru adreslere doğru miktarda ulaştırılarak yüzde yüz değerlendirilmiş oluyor. Pilot uygulamasına 2017 yılı başında İstanbul’da meyve ve sebze bağışı ile başlanan projeye kısa zamanda kuru bakliyat ürünleri de dahil edildi. İlerleyen dönemlerde Türkiye geneline yaygınlaştırılması ve farklı ürün gruplarını da kapsaması hedefleniyor.

Dünyada üretilen gıdaların üçte birinin çöpe gittiğine dikkat çeken Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort: “Migros olarak 2025 yılına kadar gıda imha oranlarımızı yüzde 50 indireceğiz” şeklinde konuştu.

Gıda imha oranlarının azaltılması ve etkili bir bağış mekanizmasının oluşturulması için en önemli konunun az kayıp üreten akıllı sistemler kurmak olduğunu belirten Özgür Tort, “Biz de işe bununla başladık. Bunun için operasyonel süreçlerimizdeki kayıpları önlemek ve verimlilik adına lojistik sistemimizi yeniledik ve 20 milyon TL’lik yatırımla tamamen akıllı hale getirdik. Daha önce bir mala tüketiciye ulaşana kadar 12 defa dokunuluyordu, şimdi bu rakam Migros’ta 5’e iniyor. Kolili değil adetli sevkiyat sayesinde satılacak kadar ürünü doğrudan rafa ulaştıran bir sistem kurduk. Böylece kayıp oranlarımızı önemli ölçüde düşürmeyi hedefledik. Bununla da yetinmedik, Fazla Gıda’nın sağladığı teknolojik alt yapıdan faydalanarak gıda bankalarına yaptığımız bağışları sistematik ve sürdürülebilir hale getirdik” dedi.

Tort: “Gıda Bağışını teknolojik altyapı ile sistemleştiren dünyanın sayılı perakendecilerindeniz”

Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort

‘Gıdaya Saygı’ projesiyle gıda atıklarının azaltılması için çok aşamalı büyük bir çalışma başlattıklarını belirten Özgür Tort, çalışmanın son ayağında ise Türkiye’de bir ilke imza attıklarını ifade etti. Tort, “Teknolojiden faydalanarak gıda bankalarına yaptığımız bağışları daha sistematik ve sürdürülebilir hale getirecek bir çalışmanın öncüsü olduk. İki genç girişimci tarafından kurulan Fazla Gıda A.Ş. işbirliği ile gıda bağışında yeni nesil bir uygulamanın ilk destekçi firması olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu sayede hem genç girişimcilerimize destek verdik hem de gıda bağışından yeni bir dönemin başlamasına katkı sağladık. Dünyada birçok gıda perakende devinin kullandığı sistemi Türkiye’de ilk uygulayan Migros oldu” dedi.

Bağış için ayrılan gıda ürünleri ile gıda bankaları ve sosyal marketlerin gıda taleplerini aynı platform üzerinde buluşturan sistem ile ilgili Tort, “Tamamen web tabanlı bir platform üzerinden mağazalarımız, satıştan kaldırdıkları ancak besleyici özelliğini koruyan tüketime uygun gıdaları sisteme giriyorlar. Fazla Gıda A.Ş., gıda bankaları ve sosyal marketlerin girdikleri taleplerle eşleşme yapıyor ve bağışları günlük olarak değerini kaybetmeden gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Proje bu noktada sürdürülebilir hale geliyor. Meyve-sebze ile başlattığımız uygulamaya kuru bakliyat ürünlerini de ekledik. İstanbul’da başlattığımız pilot uygulamamızı Türkiye çapında yaygınlaştırmayı planlıyoruz.” dedi.

Tort: “Migros’ta sürdürülebilirlik anlayışını doğal refleks haline getirdik”

Migros’un sürdürülebilir büyüme hedefi ile verimlilik esaslı modelini oturturken, dünyaya ve içinde yaşadığımız topluma karşı görev ve sorumluluklarının da her zaman farkında olduğunu ifade eden Tort, “Migros’ta sürdürülebilirlik anlayışını doğal refleks haline getirdik ve doğal bir ihtiyaç olarak tüm çalışanlarımıza ve organizasyonel yapımıza taşıdık. Bu projemiz de bu anlayışımızın net bir karşılığı oldu” dedi.

Dünyanın en önemli perakende kuruluşlarının çatı örgütü konumunda bulunan Consumer Goods Forum’un (CGF – Tüketici Ürünleri Forumu) Yönetim Kurulunda yer alan Özgür Tort, Migros’un Türkiye’yi ve yükselen pazarları temsil eden tek kuruluş olduğuna dikkat çekti. Özgür Tort, “CGF; Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gıda atık ve kaybının önlenmesini de içeren 12. maddesi ile ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Tüm Consumer Goods Forum üyesi şirketler, 2025 yılı itibariyle gıda atıklarını yüzde 50 azaltma konusunda taahhüt verdi. Migros da bu taahhüde uygun olarak, bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz