“Biyoçeşitlilik olmazsa ekonomik kalkınma da olmaz”

0
1238
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin birçok iklim sisteminin kavşak noktasında olmasından dolayı biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’de biyoçeşitlilik olmazsa ekonomik kalkınma da olmaz.” dedi. Eroğlu, yapılan araştırmalarda 26 ilde 6 bin 100 yeni endemik tür ortaya çıktığını da kaydetti.

Green Park Otel’de yapılan ‘Natura 2000 Gerekliliklerinin Uygulanması için Ulusal Doğa Koruma Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ açılış toplantısına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş ve davetliler katıldı. Toplantıda konuşan Eroğlu, bilindiği üzere çarpık sanayileşme, çarpık şehirleşme ormanların tahrip edilmesi neticesinde bütün dünyadaki ormanların risk altında olduğunu vurguladı. Eroğlu, “Bu konuda çeşitli sözleşmeler imzalandı. Biz de Türkiye olarak taraf olduk. Avrupa Birliği’nde kuş direktifi gibi alanlar var, Türkiye de bu konuda çok hassas davranıyor. İklim değişikliği gibi taraflar konferansları yapılıyor. Gerçekten dünya için önemli bir çalışma. Dünyayı kirleten ülkelerin ellerini ceplerine atmalarını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Erozyonla mücadelenin önemine dikkat çeken Eroğlu, “Geçen hafta Afrika’daydım. Moritanya ve Senegal’de durumları gördük. 11 Afrika ülkesi ‘Yeşil Duvar Projesi’ adıyla bir çalışma başlatmışlar. Bu projeye tam destek vereceğimizi ifade ettik.” dedi.

Tabiatın ve biyolojik çeşitliliğin koruma kanunu ile ilgili Bakanlar Kurulu’na ve Meclis’e teklifte bulunduklarını aktaran Eroğlu, Genel Kurul’da çok fazla kanun teklifi içinde görüşülemediğini ifade etti. Eroğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “İnşallah AB ile uyumlu olarak birkaç düzenleme ile Bakanlar Kurulu’na ve Meclis’e sunacağız. Bu yıl bu kanunu çıkarmak istiyoruz. Bu proje de göl çeşitliliğimizin korunmasına, Natura 200 alanlarının tespitine, teşkilat yapısının güçlenmesine yönelik ilk defa İç Anadolu Bölgesi’nde 20 ilimizde bir çalışma yapılacak. Türkiye, birçok iklim sisteminin kavşak noktasında. Burada biyolojik çeşitlilik çok fazla, flora açısından bir zenginliğe sahip olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkiye’de öyle biyo çeşitlilik olmazsa ekonomik kalkınma da olmaz. Şu an ilaçların birçoğu tıbbi aromatik bitkilerden yapılıyor.”

26 ilde 6 bin 100 yeni endemik tür ortaya çıktı

Biyolojik çeşitlilik ile ilgili 26 ilde yapılan çalışmalarda çok sayıda yeni türlerin ortaya çıktığını vurgulayan Eroğlu, şu bilgileri verdi: “26 ilde yapılan çalışmanın çok hızlı bir şekilde bütün 81 ile yayılmasını rica ediyorum. Biyolojik çeşit envanter çalışması ve izleme çalışması fevkalade önemli. Bu çalışmalar neticesinde o illerde kayıtlı olmayan takriben 6 bin 100 tane yeni tür ortaya çıktı. Aşağı yukarı 760’ı yeni endemik tür. Demek ki 81 ile baktığınız zaman daha binlerce endemik tür ve yeni türler ortaya çıkacaktır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz