Milenyum gençliğinin marka sadakati: Sandığınız gibi değil!

0
682
Milenyum gençliğinin marka sadakati: Sandığınız gibi değil!

Genç tüketicilerin marka sadakati konusunda yapılan yeni bir araştırma, gençliğin sanılanın aksine markaların sosyal medya aktivitelerine, internet sitelerine ve cep telefonu uygulamalarına değil, etik ve sosyal duruşlarına önem verdiğini gösteriyor.

YouGov internet tabanlı araştırma şirketi tarafından Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika’da gerçekleştirilen yeni bir araştırma 18 ile 34 yaş arası tüketicilerin favori markalarından bir anda kolayca vazgeçebildiklerini gösteriyor.

Milenyum gençliğinin favori markalarına önemli mesajı: “Eğer ürünlerinizi üreten çalışanlarınıza saygı göstermezseniz, size düşman oluruz.”

Katılımcıların yarısından fazlası (%61) son bir yıl içerisinde herhangi bir alanda favori markalarından vazgeçtiklerini belirtiyor.

Araştırmaya göre marka değişikliğine en fazla gidilen kategori ise gıda ve içecek (%47).

Katılımcıların %41’i kalite, %36’sı ise markanın bulunmaması nedeniyle favori markalarına sadık kalmadıklarını belirtiyor. Çalışanlara adil olmayan şekilde davranılması (%25) ve markanın ‘çevre dostu’ olmaması (%21) marka sadakatini azaltan diğer unsurlar.

Bu yaş grubundan beklenenin aksine katılımcıların sadece %6’sı markanın sosyal medya profili, internet sitesinin şekli gibi sebeplerden favori markalarını değiştirdiklerini belirtiyor. Katılımcıların %5’inin marka değişimine gitme sebebi ise markaların cep telefonu uygulaması bulunmaması.

İnternet sitesi değil, çalışanlar önemli

Araştırmaya destek sağlayan GT Nexus Endüstri ve Çözüm Stratejileri Başkan Yardımcısı Guy Courtin, araştırma sonuçlarının kendisini şaşırttığını açıkladı. Courtin; “Milenyum gençliğinin dikkatini farklı ve gösterişli olmaya verdiğini düşünüyoruz ancak bu araştırma sonuçları ortaya farklı bir tablo koyuyor.” açıklamasında bulunuyor.

Courtin marka sadakatini azaltan tüm temel unsurların “perde arkası” alanlar olduğuna da dikkat çekiyor. Diğer yandan tüketicilerin yüz yüze geldiği ve daha çekici kabul edilen markanın sosyal medyadaki varlığı, cep telefonu uygulamaları ve internet siteleri gibi faktörlerin genç tüketicilerin marka sadakatlerinin oluşmasında ve korunmasında çok da büyük bir etkisi bulunmuyor.

Etik ve çevresel performans daha genç tüketiciler tarafından daha fazla dile getiriliyor. Örneğin Almanya’da 18 ve 24 yaş arası gençlerin %27’si kullandıkları markanın çevre performansı konusunda şüphe duymaları durumunda farklı marka ürün kullanacaklarını belirtiyorlar. Ancak 25 ve 34 yaş arası tüketicilerde aynı şekilde kullandıkları markayı değiştireceklerini belirtenlerin oranı %15.

İngiliz (%28) ve Alman (%26) genç tüketiciler çalışanlara davranış konusuna da büyük bir önem veriyor.  Fransa’da bu oran İngiltere ve Almanya’ya göre daha düşük olsa da (%17), bu oranlar gençlerin genel olarak markaların internet sitelerinden çok sağladıkları çalışma koşullarına önem verdiğini gösteriyor.

Tüketiciler özellikle bazı sektörlerdeki skandalların ardından tedarik zinciri konularına daha az toleranslı ve daha bilinçli yaklaşıyor. Courtin milenyum gençliğinin favori markalarına önemli bir mesaj verdiğine dikkat çekiyor; “Eğer ürünlerinizi üreten çalışanlarınıza saygı göstermezseniz, size düşman oluruz.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz