Mayıs ayı ihracatı yıllık bazda yüzde 40,9 azaldı

0
1258
Mayıs ayı ihracatı yıllık bazda yüzde 40,9 azaldı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,9’luk düşüşle 9 milyar 964 milyon dolara, aynı dönemde ithalat ise yüzde 27,69 azalarak 13 milyar 406 milyon dolara geriledi. Dış ticaret açığı ise yüzde 104’lük artışla 3 milyar 442 milyon dolara yükseldi.

Ticaret Bakanlığı, 2020 Yılı Mayıs Ayı Dış Ticaret, Ticaret, Esnaf ve Kooperatif Verilerini paylaştı. Buna göre ihracatımız Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla %40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında ithalatımız da bir önceki yılın aynı ayına göre %27,69 azalarak 13 milyar 406 milyon dolara geriledi.

Bakanlık açıklamasında; “Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Mayıs ayında da sürmesi, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etmiştir.
 
Nitekim salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde yaşanan eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayı ihracatımızda görülen düşüşün ana nedeni olmuştur. Avro bölgesinin GSYİH’sı ilk çeyrekte % 3,8 oranında daralmış olup, bu rakam çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül etmektedir. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde % 5,0 oranında daraldığı açıklanmıştır.
 
Buna ilave olarak, Mayıs ayında takvim etkisinin de ihracatımızı ve dış ticaret hacmimizi olumsuz şekilde etki yaptığı görülmektedir. Nitekim 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ramazan Bayramı, sokağa çıkma yasakları ve hafta sonu tatilleri ile birlikte göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılı Mayıs ayında 22 gün olan hafta içi iş günü sayısı 16 güne gerilemiştir. Buna karşılık, hafta içi çalışma günü esas alındığında Nisan ayındaki ortalama günlük ihracat rakamının Mayıs ayında %28,8 oranında arttığı görülmektedir.
 
GTS’ye göre en yüksek ihracatın gerçekleştiği 2019 yılı Mayıs ayına göre düşüş gösteren ihracatımızın hem dünyada hem de ülkemizde Haziran ayı itibarı ile kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden toparlanma sürecine girmesi beklenmektedir. Bu toparlanma sürecine, Bakanlığımızca başlatılan, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuar organizasyonları ve destekleri gibi dijital ekonomi politikaları ve alternatif ulaşım güzergâh ve taşıma yöntemleri gibi lojistik politikalarıyla yoğun ve etkin biçimde katkı verilmeye devam edilecektir.” değerlendirmesine yer verildi.

Pekcan: “İhracatımızın Haziran ayından itibaren toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz”

Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede “Mayıs ayı dış ticaret verileri ile birlikte ihracatımızda da en kötü geride kaldı, toparlanmaya başlıyoruz.” yorumunu yaptı.

Pekcan, değerlendirmesinde şunları kaydetti; “Mayıs ayı ihracatımız; COVİD-19 etkisiyle dış talebin azalması, resmi tatiller nedeniyle çalışma günü eksikliği ve 2019’daki yüksek baz etkisiyle yıllık bazda düşüş göstermesine rağmen, pandemi sürecinde bir önceki aya göre %10,84 arttı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 8 puan artışla %66,3’ten %74,3’e yükseldi.

Bununla beraber, Mayıs ayında iş günü bazında ihracatımız Nisan ayına göre %28,8 artışla 540,5 milyon dolara çıktı.

Mayısta Nisan ayına göre, AB’ye ihracatımız %17,3 yükselirken, Fransa’ya %71,5, Belçika’ya %57,9, İngiltere’ye %54,7, ABD’ye %45,6 artış gösterdi.

Lokomotif sektörlerimizin ihracatında da hareketlenme başladı. Mayısta ihracat, Nisan ayına göre otomotiv sektöründe %95,5; hazır giyimde %45,4; tekstilde %35,5; savunmada %33,9 arttı.

Mayıs ayında ara malı ve yatırım malı ithalatı, toplam ithalatımızın %91,2’sini oluşturdu. Bu durum önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı için önemli bir öncü göstergedir.

Ülkemizde ve geleneksel ihracat pazarlarımızdaki kademeli normalleşmeyle birlikte; sanal fuar, sanal ticaret heyetleri gibi dijital atılımlarımız ve desteklerimizin de etkisiyle ihracatımızın Haziran ayından itibaren toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz.” 

Dış ticaret açığımız mayıs ayında 3,4 milyar dolar oldu

Bakanlık verilerine göre, Mayıs ayında dış ticaret açığımız 3 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmimiz ise bir önceki yılın aynı ayına göre %33,98 azalarak 23 milyar 370 milyon dolar oldu.

Ayrıca, Nisan ayında %66,3 olan ihracatımızın ithalatı karşılama oranı ise Mayıs ayında %74,3 seviyesine yükseldi. Bu rakam Ocak-Mayıs döneminde ise %74,6 olarak gerçekleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz