İhracatçı: Milletin iradesinden başka bir irade tanımıyoruz

0
791
Toplam 65 bin ihracatçıyı bünyesinde bulunduran 60 TİM, darbe girişimine karşı ortak bildiri yayınladı.

İhracatçılar darbe girişimine karşı açıklama yaptı. Açıklamada “Milletin iradesinden başka bir irade tanımıyoruz. Anti demokratik her türlü girişimin karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz.” görüşlerine yer verildi. Açıklamada ayrıca Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunu indirme kararının yanlış olduğu da dile getirildi.

Toplam 65 bin ihracatçıyı bünyesinde bulunduran 60 birlik, darbe girişimine karşı ortak bildiri yayınladı. Bildiriyi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi okudu. Büyükekşi, şunları belirtti:

“15 Temmuz Cuma gecesi terörist girişim; ülkemizin birliği ve beraberliğine, insanımızın canına kast etmiştir. Bu girişim darbe adı altında onursuz, haysiyetsiz, milliyetsiz, insanlık değerinden yoksun bir terör eylemidir. Bu girişim Cumhuriyet tarihimizin en büyük toplu ihanetidir. Bizler o uğursuz geceye, o ihanete ve en acı tablolarına milletçe şahit olduk. Fakat onlar da şahit oldular ki Mehmet Akif’in dediği gibi ‘toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’. Sindiremedi de, bunu hep birlikte yaşadık. Çünkü bu cennet vatan söz konusu olunca, bu millet derhal tek yürek olabilen, muhteşem bir millet. Bütün dünya bir kez daha gördü ki bu millet işgaller karşısında bağrının her kalesine geçilmez yazdıran bir millet. Bugün burada sizlerin karşısında 65 bin ihracatçının temsilcisi olan ihracatçı birliklerimiz ve TİM olarak bulunuyoruz.”

Halkın tercihlerinin önemli olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:

“Bizler, milletin iradesinden başka bir irade tanımıyoruz. Anti demokratik her türlü girişimin karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz. Cunta heveslilerini lanetliyoruz. 65 bin ihracatçı olarak demokrasinin bekçileri olan milletimiz ile gurur duyuyoruz. Milletimiz ilk defa demokrasi için bu kadar büyük bir bedel ödedi. Bu vatan uğruna hayatını kaybeden demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyoruz. Halkımızı demokrasiye sahip çıkmaya davet ettikleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza; milletimizin iradesini, onurunu, namusunu sergileyen Gazi meclisimizde nöbet tutan bütün milletvekillerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”

Darbeci girişiminin silahlı kuvvetlere de ihanet olduğunu anlatan Büyükekşi, ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Üzerindeki üniformanın arkasına gizlenen hainler ile şerefli Türk askeri kesinlikle birbirine karıştırılmamalıdır. Silahlı kuvvetlerimizin onurlu mensuplarına ve kahraman polislerimize büyük bir minnet duyuyoruz. Bu girişime karşı tüm halkımızı bilgilendirerek, onurlu duruşunu koruyan medyamıza da teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın sesini yüce milletimize duyurarak bu hain girişime karşı çok önemli bir misyon üstlendiler. Bu girişime karşı anında tepki veren, tek bir ağızdan ‘demokrasi’ diye bizle haykıran bütün sivil toplum kuruluşlarına ayrıca teşekkür ediyoruz.

Öldürücü mikroplardan temizlenen bir devlet vücudu için artık şifa vaktidir. Yeni günler artık daha sıhhatli ve sağlamlık içinde gelecektir. Tehlikeli bir işgali ve imhayı püskürtmenin ardından artık daha kuvvetli bir demokrasi yürüyüşü her alanda kendini gösterecektir. Bu canlılık ekonomide de kendini daha güçlü hissettirecektir. Biz 65 bin ihracatçı olarak her şeye 14 Temmuz’da kaldığımız yerden, bir milim sapmadan ama daha fazla gayretle devam ediyoruz. Hükümetimiz, Merkez Bankası ve ilgili kuruluşlar tarafından finansal istikrarı sağlamaya yönelik bütün tedbirler alınmıştır. IMF bu tedbirlerin alınmasını takdirle karşıladığını açıklamıştır. Benzer açıklamaları Dünya Bankası ve OECD gibi uluslararası kuruluşlardan da dört gözle bekliyoruz. Milletimizin sağladığı birlik ve beraberlik kendisini ekonomide de ve ihracatta da gösterecektir. İş dünyası ileriye bakarak, yolunu sağlam adımlar ile devam ettirecektir. İhracatçılarımız yurt dışındaki alıcılarına siparişlerini hiçbir şey olmamış gibi zamanında teslim edecektir. Geçen haftaya göre ihracat kayıtlarına baktığımızda geçen haftanın ilk 3 günü ile bu haftanın ki darbe ile ilgili girişim olduğu halde rakamlara baktığımızda geçen haftanın ilk 3 günü ile bu haftanın ilk 3 günü arasında ihracatımızda yüzde 33 artış kaydedilmiştir. Ben bunu alkışlıyorum. Demek ki ihracatçımız hiçbir şeye bakmadan üretime ve ihracata devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde yine en iyi ticaret partnerimiz olan AB ile ikili ve siyasi ve ticari ilişkilerimizin aynı şekilde devam edeceğini görüyoruz.”

İhracatçıdan S&P’nin kararına tepki

Mehmet Büyükekşi, Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunu indirme kararını yanlış olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, karar için “Dün akşam S&P tarafından yapılan not indirimini de zamanlamasını da doğru bulmuyoruz. Hükümetimiz tarafından ekonomik anlamda atılacak adımların beklenmesi gerekiyordu. “ yorumunu yaptı.

TİM Başkanı, ilaveten OHAL tartışmalarına değindi; “Bu karar demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde istikrarın ve güvenliğin hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi adına alınmıştır. Benzer bir karar 8 aydan beri Fransa’da uygulanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde yine 6 ay için uzatılmıştır. Bu süre zarfında hukukun üstünlüğünün ve demokratik hak ve özgürlüklerin devam edeceği Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından altı çizilerek vurgulanmıştır. Ayrıca ekonominin dinamiklerinden normal işleyişi bozacak herhangi bir değişim yaşanmayacağına olan inancımız tamdır. Hayat bütün fonksiyonları ile normale dönmüştür.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz