İran, Irak’ın gıda tedarikçisi oluyor

0
676
Nimetzade, Irak'la sanayi ve ticari alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

İran Ticaret, Maden ve Sanayi Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Irak Ticaret Bakanlığı sorumlusu Muhammed Şeya’e es’Sudani arasında imzalanan anlaşmaya göre İran, Irak’ın gıda ürünleri tedarikçisi ülkeler arasına katıldı.

İRİB ajansının bildirdiğine göre, ikili arasında Bağdat’ta yapılan görüşmede Nimetzade, Irak’la sanayi ve ticari alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti. Muhammed Şeya’e es’Sudani de, İran’ın Irak’ın gıda maddelerinin temin edilmesi teklifine olumlu cevap verdiğini ve ”iki ülke arasında yakın tarihte imzalanan ticari işbirliği anlaşması ile İran ve Irak ilişkilerinin her alanda daha da gelişeceğini” söyledi.

Irak’ın 37 milyonluk nüfusuyla, şeker, pirinç, yağ, un gibi önemli gıda malzemelerine ihtiyaç duyduğunu ve bu çerçevede Irak’ın ihtiyacının yıllık 7,5 milyon ton olduğunu kaydeden es’Sudani, varılan anlaşmaya göre, İran’ın Irak’ın başta yağ olmak üzere gıda alanında ihtiyaçlarını temin eden ilk üç ülke listesine gireceğini söyledi.

Bu arada Irak ticaret bakanlığı sözcüsü Muhammed Hannun da, daha önce yaptığı açıklamada, Irak’ın daha önceden Türkiye ve Avrupa’dan temin ettiği ürünleri Ankara ile yaşanan siyasi sorunlardan dolayı diğer ülkelerden temin edeceklerini söylemişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz