Fas – AB ilişkisinde yeni dönem

0
804

Fas’ta Başbakan Abdelilah Benkirane başkanlığında toplanan Hükümet Konseyi’nde Avrupa Birliği ile temasların yeniden başlaması kararı alındığı bildirildi.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Bütçeden Sorumlu Delege Bakan Idris Azami Al Idrissi, kararın Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ülkeyi ziyaretinin ardından yaşanan ‘olumlu gelişmeler’ sonucu alındığını bildirdi.

Federica Mogherini 4 Mart Cuma günü geldiği Fas’ta yetkililerle görüşmeler yapmıştı. Mogherini, ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ile Fas’ın stratejik ortaklığının önemine vurgu yapmış ve bir çözüme ulaşma adına birlikte çalışmaya hazır olduklarını bildirmişti.

Avrupa Adalet Divanı, 10 Aralık 2015’te, Fas ile 2012 yılında imzalanan, Fas-Avrupa Birliği arasındaki tarım anlaşmasını, Fas’ın güneyi Batı Sahra’dan gelen ürünlerden dolayı iptal etmişti.

25 Şubat 2016 Perşembe günü, Hükümet Konseyi ardından Fas Hükümeti adına açıklama yapan Haberleşme Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustapha El Khalfi, Avrupa Birliği’nden gerekli açıklama yapılana kadar Avrupa kurumlarıyla bütün ilişkilerin askıya alındığını duyurmuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz