25.7 C
Ankara
Cuma, Nisan 26, 2024

Yüksek gıda fiyatlarında “Şirketokrasi” faktörü

Okumalısınız!

TBMM Tarım Komisyonu Başkanı AK Partili Yunus Kılıç: “Dünyada tekel hâline gelmiş üç beş tane şirket; “Şirketokrasi” dediğimiz bir ticaret anlayışıyla dünya üzerinde hâkimiyet kuruyorlar, istedikleri zaman ürün fiyatlarını da kendileri belirleyebilme hürriyetine, gücüne ulaşmış durumdalar.”

Tarım Komisyonu Başkanı AK Partili Yunus Kılıç, TBMM’nin dünkü oturumunda milletvekillerinin “hükümetin yanlış tarım ve gıda politikaları nedeniyle gıda fiyatlarının yükseldiğine” ilişkin eleştirilerine yanıt verdi. Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de gıda fiyatlarının diğer mal ve hizmetlere oranla daha fazla arttığını ancak bunun gerçek nedenleri üzerinde doğru tespitler yapılmadığını ileri süren Kılıç, ithalatçısı olduğumuz tarım ürünleri fiyatlarını üç beş tekelin belirlediğini öne sürdü.

Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun gıda güvencesi ve tarımsal üretimle ilgili sorunların tespit edilerek bu sorunlara çözüm yolları belirlenmesi amacıyla vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesi’nin görüşmeleri esnasında konuştu.

Milletvekillerinin yüksek gıda fiyatlarına ilişkin eleştirilerine yanıt veren Kılıç; “Öncelikle bütün dünyada olduğu gibi, gıda fiyatlarının diğer mal ve hizmetlere oranla daha fazla arttığını kabul etmemiz lazım fakat bunu kabul ederken bunun gerçek nedenleri üzerinde de doğru tespitler yapmamız lazım. Eğer sadece bunu Türkiye içerisine sıkıştırıp, buradan bir siyasi malzeme hâlinde kullanmaya kalkarsak tam da dünyada gıda ticaretini ve tekelini elinde bulunduranların istediğini yapmış oluruz.” dedi.

Kılıç, gıda fiyatlarının siyasi malzeme olarak kullanılmasının, “pandemi sürecinden yararlanmak arzusu içerisinde olan, dünyada gıdayı tekel hâlinde elinde bulunduran, uluslararası ticareti üç beş firmadan öteye gitmeyen bir ticaret ortamı içerisinde yapan bu dünyadaki monopollerin, kartellerin açıkçası işine, ekmeklerine yağ sürmüş olunacağını” söyledi.

 “Şirketokrasi dediğimiz bir ticaret anlayışıyla…”

Özellikle ithalatçı olduğumuz ürünlerde 1940’lı yıllardan başlamak üzere, dünyada tekel hâline gelmiş üç beş tane şirketin olduğunu kaydeden Kılıç, bu gıda tekellerinin pandemi sürecinden en yüksek seviyede gelir sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketokrasi dediğimiz bir ticaret anlayışıyla bunlar dünya üzerinde hâkimiyet kuruyorlar, istedikleri zaman ürün fiyatlarını da kendileri belirleyebilme hürriyetine, gücüne ulaşmış durumdalar. Bunları göz ardı ederek, bunları görmemezlikten gelerek sadece ülke içini konuşursak tam da dünyada oluşturmak istedikleri bu açlık korkusu… Şimdi, sayın milletvekillerinin hepsi konuşurken “Gıdaya ulaşamayacağız, gıda güvencesi yok, gıda güvenliği yok.” gibi sözler sarf ettiler. Sayın milletvekilleri, inanır mısınız bu gıda tekellerinin tam da dünyada oluşturmak istediği bu: Gıdaya ulaşamama korkusu, açlık korkusu, pandemi süreci ve bundan en yüksek seviyede gelir sağlama isteği.

Türkiye içerisinde de bu duyguya katılan, bunun gibi hareket eden ve büyük market zincirleri olan, üretim aşamasına da el atmaya çalışan, tüketim aşamasını tamamen elinde tutan organizasyonlar var. Tabii, buna eşlik eden çok az sayıda da kötü niyetli komisyoncular ve tüccarlar… Ancak Türkiye’nin devlet olarak, hükûmet olarak yapması gereken şeyler elinde var. Her şeyin iyi gittiği; hakka, hukuka uygun ticaretin yapıldığı ortamlarda devletin çok görünür olması istenmez. Serbest ticaret şartlarında devlet her yerde, her an bir baskı unsuru olarak görünmek istemez ama özellikle böyle ortamlarda yani; ortadaki bu fahiş fiyat artışlarının haklı üretime dayalı, girdilere dayalı bir sebebi olmadığı zamanlarda da devlet ortaya çıkar, kendi gücünü ve kanundan aldığı haklarını kullanır.”

Şirketokrasi Nedir?

Şirketokrasi (İngilizce: Corporatocracy), şirketler tarafından ya da şirketlerin çıkar grupları tarafından kontrol edilen ekonomik ve politik bir sistemi anlatmak için kullanılan bir terimdir.[1] Genelde belirli bir ülkedeki (özellikle Amerika Birleşik Devletleri) halihazırdaki ekonomik durumu eleştirmek için kullanılan aşağılayıcı bir terim olarak görülür.

Bu haber de ilginizi çekebilir: İşte gıda fiyatlarındaki artışın nedenleri…

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...