Yazarımız Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu ve ekibinden Türkiye’de Bir İlk!

0
2248
Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu | Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi | Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark SPİL INNOVA Ltd. Şti. Müdürü

Gıdalar, Beslenme ve Kanser köşemizin yazarı, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark Spil Innova Ltd.Şti. Müdürü Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, mandalina kabuklarından antioksidan flavanon maddeleri ve Vitamin C düzeyi yüksek fonksiyonel gıda takviyesi “Mandalina Tabletleri’’ ürettiklerini açıkladı.

Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark Spil Innova Ltd.Şti. Müdürü Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, mandalina kabuklarından antioksidan Flavanon maddeleri ve Vitamin C düzeyi yüksek fonksiyonel gıda takviyesi ‘’Mandalina Tabletleri’’ ürettiklerini açıkladı.

Türkiye’de bir ilk! Mandalina Kabuklarından Mandalina Efervesan Tabletleri Üretildi. Mandalina Tabletleri, Fonksiyonel Gıda Takviyesi ve Katma Değerli Mandalina Bazlı Sağlık Tüketim Ürünü Oldu.

Tokuşoğlu, “Mandalina Tabletleri’’nin patent tescil işlemi ile koruma altına alındığını, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı prosedürünü takiben, sağlık içeceği ve gıda takviyesi olarak market raflarında yer alacağını da ifade etti.

Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark prototip projesi çalışmaları kapsamında öğrencileri ile başarılı sonuçlar alan Tokuşoğlu, mandalina kabuklarında kurutma prosesi sonrası ve efervesan tablet üretimi sonrası yapılan spesifik analizlerde, başta naringenin ve hesperidin olmak üzere yüksek antioksidan biyoaktif flavonoid bileşenlerce ve özellikle C vitamince oldukça zengin olduğunu belirlediklerini ifade etti.

Şimdiye dek önemli bir ekonomik değeri olmayan mandalina kabuklarının gerek gıda endüstrisinde efervesan tablet olarak gerekse sabun endüstrisinde kullanılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, mandalina kabuğu tozunun (povder) gıda katkı maddesi olarak kullanılabileceğini, süt teknolojisinde, puding vb sektöründe ve işlenmiş et teknolojisinde katma değerli ürünlerin üretimine yardımcı olabileceğinin de müjdesini de verdi.

Tokuşoğlu, “Mandalina kabuğundaki antioksidan flavanonların kolesterol düşürücü etkili; kan şekerini düzenleyici etkili olduğunu belirterek; belirli kanser tipleri ve tümör oluşumlarını önlemeye yardımcı etkili olduğu; karaciğer detoksifiye edici (temizleyici) etkili olduğu, sinir sistemi ve sindirim sistemini rahatlatıcı etkili olduğu; şişkinlik sorunlarını indirgemeye yardımcı etkili, gastrik ülserleri önlemeye yardımcı etkili, lenf sistemini uyarmaya yardımcı olarak ödem giderici etkili olduğu ve metabolizmayı hızlandırıcı etkileri rapor edilmiştir” dedi.

Bu bağlamda ürettikleri mandalina tabletlerinin söz konusu flavanonları önemli ölçüde içerdiği için güçlü bir sağlık ürünü olduğunu sözlerine ekleyen Tokuşoğlu, tablet formunda üretiminden dolayı her mevsim mandalina antioksidanlarının alımının artık mümkün olacağını ifade etti.

Mandalina üretimimizin (Citrus reticulata) TÜİK 2015 rakamlarına göre 1 milyon 156 bin 365 ton olduğunu belirten Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, önemli düzeyde hasadın da İzmir’in güzide ilçesi Seferihisar’dan yapıldığını ifade ederek, katma değerli ürün oluşturmanın ilçeye ve bölgeye katkıları olduğuna dikkat çekti.

Mandalina meyvesinin yetiştirilme şartlarının, hasat zamanının, varyete düzeyindeki farklılıkların biyoaktif maddelerin konsantrasyonuna etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, seçim yaptıkları bölgenin mandalin çeşidinin sağlıklı flavanon maddelerini daha yüksek oranda içerdiğini tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.

Tokuşoğlu, mandalina kabuklarının yapısındaki antioksidan fenolik maddelerin antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle temizleyici etkisi olduğunun saptandığını ve zeytinyağlı mandalina sabunu üretimi de yapıldığını söyledi.

Şimdiye dek önemli bir ekonomik değeri olmayan mandalina kabuklarının gerek gıda endüstrisinde efervesan tablet olarak gerekse sabun endüstrisinde kullanılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, mandalina kabuğu tozunun (povder) gıda katkı maddesi olarak kullanılabileceğini, süt teknolojisinde, puding vb sektöründe ve işlenmiş et teknolojisinde katma değerli ürünlerin üretimine yardımcı olabileceğinin de müjdesini de verdi. Tokuşoğlu; “Mandalina kabukları bu bağlamda, doğal fenolik antioksidanların ucuz ve güvenli olarak elde edilebileceği önemli bir potansiyel kaynaktır’’ dedi.

Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, destekleri için Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve yöneticisi olduğu Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark firması olarak vekil Rektör ve DEPARK Teknopark Yönetim Kurulu Başkanlığına da teşekkür etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz