Üretici sanayiciyi suçluyor

0
793
TARIM-KOOP Başkanı Özkurnaz, toplantıda tarımsal ürünlerde yeterli arz olmasına rağmen krizlerden beslenen fırsatçıların ürün fiyatları ile oynayarak hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, süt sanayicisinin üreticinin örgütlü yapısını istemediğini savunarak, “Biz kooperatifler olarak buna izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP), tarım ve hayvancılıktaki son durumla ilgili Ankara Rixos Otel’de basın toplantısı düzenledi. TARIM-KOOP Başkanı Özkurnaz, toplantıda tarımsal ürünlerde yeterli arz olmasına rağmen krizlerden beslenen fırsatçıların ürün fiyatları ile oynayarak hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Alınan acil ve hemen devreye konan tedbirler ile üretici ve tüketicilerin memnun bıraktığını kaydeden Özdemir, “Kaoslardan, krizlerden beslenen fırsatçı tipler üreticimiz üzerinde de oyun kurmakta ve planlarını uygulamaya koyarak servis etmişlerdir. Özellikle ekmek, et ve süt fiyatları konusunda kazançlarını katmerlemeye çalışan bu fırsatçıların ekmekleri kursaklarında kalmıştır. Alınan acil ve hemen devreye konan tedbirler üreticimizi ve tüketicilerimizi memnun etmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Sanayici üreticinin örgütlü yapısını istemiyor”

Süt fiyatları ve süt üretimi ile ilgili olarak yaşananlara değinen Özkurnaz, şöyle konuştu:

“Ülkemizde süt arz fazlalığı gibi garabet bir kavram kullanılarak herkesin kafası karıştırılmaya çalışıldı. Oysaki hayvan doğumlarının olduğu mevsimsel üretim artışı arz artışı değildir. Bilinmeyen bugün ortaya çıkmış sanki bu yıla mahsusmuş gibi lanse edilmesi biz üreticileri kırmıştır. 2014 yılında sanayiye giden süt miktarı 8 milyon 625 ton iken 2015 yılında sanayiye giden süt miktarı 8 milyon 887 bin ton olmuştur. Arz aynıdır. Ne oldu da birden bire fiyatlar ile oynanmıştır. Sanayici üreticinin örgütlü yapısını istemiyor. Onları sahipsiz bırakarak kendine açık alan arttırıyor. Biz kooperatifler olarak buna izin vermeyeceğiz. Sağolsun bakanımız bizlere sahip çıkmakta ve sanayicinin tüm oyunlarını boşa çıkartmaktadır.”

“Tarımsal kalkınma kooperatifleri güçlendirilmeli”

Özkurnaz, Tarım-Koop olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan beklentilerini ise şöyle sıraladı:

“Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin güçlendirilmesi temel hedef olmalıdır. Finansta, pazarlamada, ürün işlemede tedarik kooperatifler için yeni projelere hayat verilmelidir. Yetkisi ve görevi olmayan diğer örgütler disipline edilmelidir. Ürün kayıt sistemleri ve denetimleri kooperatiflere açılmalıdır. Ürün satış sözleşmeleri destekleme şartları içine alınmalıdır. Ürün fiyatları için kurulan komisyonlara kooperatifler dahil edilmelidir. Ürün konseylerinin yapısı ve işlevi yeniden tanımlanmalıdır. Birim kooperatifinin kurulu olduğu yerlerde tüm destekler kooperatiflerce üreticiye ulaştırılmalıdır. Kredi kullanımında kooperatiflerin pazarlama güçleri nispetinde ipoteksiz kefaletli yapı kurulmalıdır. Bölgesel tarım projeleri hayvancılıkta serbest bölgelerin kurulması teşvik edilmelidir. Mera yönetimleri ıslahı projeleri kooperatiflere devredilmelidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz