Gıda Mühendisleri Odası’ndan Ramazan uyarıları

0
1747

Merdiven altı, kayıt dışı üretilen, dökme veya ambalajsız olarak satılan uygunsuz gıda ürünlerine karşı tüketicilerin dikkatli olmasını isteyen Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da Ramazan ayında gıda güvenliği denetimlerini sıklaştırması gerektiğini vurguladı.

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül

Songül, satın alınan gıdaların etiketlerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesinin, tavsiye edilen tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan alışverişi yapacak olan tüketicilere özellikle de alım gücü düşük olan kesime yönelik olarak bazı fırsatçıların ortaya çıktığını belirten Songül, tüketicinin sağlığını korumak ve güvenli gıda tüketmek için bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

“Güvenli gıda tüketimi için her tüketici aynı zamanda bir denetçidir.” diyen Songül,  tüketicilerin, gıda ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyetlerini Alo 174 Gıda Hattı‘nı arayarak yapabileceğini hatırlattı.

Songül, güvenli gıda tüketmek için dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ise şöyle konuştu:

“Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı, özelikle yeşil yapraklı sebzeler gerekirse sirkeli su içinde bekletilmeli, yıkama fırçası kullanılmalıdır. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir.

Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. 1-2 gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balık, porsiyonlanarak ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir.

Özellikle iftarda tüketilen yemekler sahura kadar oda ısısında tutulmamalı, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılmalı, yemekler yenilecek miktarlarda ısıtılmalı ve hemen tüketilmelidir.

Toplu yemek yenilen yerlerde, sıcak tüketilmesi gereken yemeklerin yeterince sıcak, soğuk gıdaların ise yeterince soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Bozulduğundan kuşkulanılan gıdalar tüketilmemelidir.

Özellikle yaz aylarında kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü yerine pastörize veya sterilize süt tercih edilmelidir. Konservelerde bombaj yapmış, hasar görmüş, paslanmış veya çentikli konserveler satın alınmamalıdır.

Donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınmalı, çözünmemiş olduklarına dikkat edilmeli ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmelidir.”

Ramazan ayında israftan özellikle kaçınılmalı

Her yıl dünya nüfusunun tamamını besleyecek kadar gıda üretildiğini ancak üretilen bu ürünlerin üçte birinin yani 1,3 milyar ton gıdanın finansal, teknik sınırlar ve gıda önlemlerinin alınmaması nedeniyle israf edildiğini belirten Songül, bu verilerin özellikle Ramazan ayında israfın önüne geçilmesinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Gıda denetimleri konusuna da değinen Songül, özellikle Ramazan ayında artan ekmek ve pide tüketimi sebebiyle ekmek fırınları, toplu tüketim yerleri ve iftar çadırları ile gıda sektörünün büyük kısmını oluşturan ve kanun gereği Gıda Mühendisi ve İstihdamı Zorunlu Personel bulundurma zorunluluğu olmayan işletmelerde denetimlerin artırılmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ramazan ayında gıda güvenliği denetimlerini sıklaştırmalı” diyen Songül, gıda denetim ekiplerinin, insan sağlığını koruyucu yönde tedbirler almaya ve uygulamaya sadece Ramazan ayını kapsayacak şekilde değil, 12 ay boyunca devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz