15.1 C
Ankara
Cumartesi, Nisan 27, 2024

2016 Yılı Dünyanın İlk 100 Şekerleme Şirketi belli oldu

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Her yıl Candy Industry tarafından hazırlanan Dünyanın İlk 100 Şekerleme Şirketleri listesinin 2016 yılı listesi açıklandı. Türkiye’den Yıldız Holding, Şölen Çikolata ve Elvan Grubu’nun yer aldığı ve ilk sırada Mars’ın bulunduğu 2016 listesini, Candy Industry Genel Yayın Yönetmeni Bernard Pacyniak değerlendirdi.

Bu yıl ilk 100’de yer alan şirketlerin pek çoğunun satışlarında geçen yıla göre düşüş yaşanıyor gibi gözüküyor. Candy Industry Genel yayın Yönetmeni Bernard Pacyniak, “aslında pek çok şirket satışlarını arttırdı ancak dolar karşısında yerel para birimlerinin değer kaybetmesi toplam gelirlerde düşüş yaşandığı izlenimi veriyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Örneğin Fransız Cemoi şirketinin 2014 yılı satış rakamları 750 milyon avro seviyesindeyken 2015 yılı tahminleri 800 milyon avro civarında. “Ancak dolar bazında rakamlara baktığımızda satış rakamlarının 2014 yılında 1,010 milyon dolardan 893 milyon dolara düştüğünü görüyoruz.” diyen Pacyniak, Türkiye’den Yıldız Holding, Şölen Çikolata ve Elvan Grubu’nun da yer aldığı Global Top 100 Şekerleme Şirketleri değerlendirmesine şöyle devam ediyor:

“Bu duruma daha geniş bir çerçeveden bakarsak dolar karşısında değer kaybeden tek para biriminin de avro olmadığını görürüz.  İsveç şirketi Cloetta da döviz kur oranının düşüşünden nasibini aldı.  Aynı durum, Arjantin pesosu ve Kolombiya pesosunun dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle bu ülkelerin şekerleme şirketleri için de geçerli.

Şekerleme sektörünü etkileyen tek şey döviz kur oranları da değil. Her yıl pek çok şekerleme şirketi büyük şirketler tarafından satın alınıyor. Geçtiğimiz yaz İtalyan Ferrero Grubu, İngiliz Thorntons PLC’yi 171 milyon dolara satın aldı. Kolombiya’dan Kolombiya şirketi İspanyol Fiesta şirketini 19,2 milyon dolara satın aldı.

Hearthside Food Solutions, üç üretim tesisine sahip Avrupa’nın önde gelen enerji yiyecekleri üreticisi VSI’yı satın alarak Avrupa’da bu alanda hızla büyümeyi garantiledi.

Mondelez International satışlarını 40 milyon avro arttıracağı tahmin edilen Enjoy Life Foods’u satın aldı. Amerika’nın Illinois şehrinde yer alan şirket gıda allerjenleri içermeyen atıştırmalık üretimi yapıyor. Mondelez’in bu satın alma hamlesi ile bu kategori ürünlerde daha fazla büyümesi bekleniyor.

Amerikan Mars şirketi ise Meksika’da Grupo Turin’i satın alma işlemlerini sürdürüyor. 2016 yılının ilk çeyreğinde satışı tamamlanacağı tahmin edilen Grupo Turin’in yıllık 56 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.”

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...