Meksika: Şekerli içeceklere vergi, tüketicinin satın alma kararlarını etkiledi

0
1605
Meksika: Şekerli içeceklere vergi, tüketicinin satın alma kararlarını etkiledi

Meksika’da uygulanmakta olan şekerli içecek vergisi tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde etkili oldu. Yapılan yeni bir araştırmaya göre şekerli içecekleri satın alma oranındaki düşüş uygulamanın ikinci yılında da artarak devam etti. 

Meksika Kamu Sağlığı Ulusal Enstitüsü ve Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayımlanan yeni bir araştırma, Meksika’da uygulanmakta olan şekerli içecek vergisi tüketicilerin satın alma kararlarını etkilediğini gösteriyor.

Meksika’da şehirli nüfusun farklı sosyoekonomik sınıflarının satın alma davranışlarının incelendiği araştırmaya göre vergi uygulanan içecekleri satın almaktan en fazla oranda uzaklaşanlar düşük sosyoekonomik seviyedeki nüfus oldu.

Health Affairs dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 2014 yılında vergi uygulanan içeceklerin satın alınma oranı %5.5, 2015 yılında ise %9.7 düşüş sergiledi. Verginin uygulanmaya başlamasının ardından iki yıl içerisinde satın alma oranındaki ortalama düşüş %7.6 oranında gerçekleşti.

Araştırma yazarları 2016 yılında da Meksika’da şekerli içeceklere ek vergi uygulanmasının ardından geçen bir yılda verginin içecek satışlarına etkisini inceledikleri bir araştırmayı yayımlamışlardı. 2016 yılında yayımlanan araştırmada da Meksika’da vergi uygulanan içecek satışlarının bir yıl içerisinde düşüş sergilediği ancak vergi uygulanmayan içecek satışlarının ise artış sergilediği ortaya konulmuştu.

Bu yıl yayımlanan devam niteliğindeki ikinci araştırma uygulanmakta olan verginin etkisinin devam etmekte olduğunu ortaya koymuş oldu.

Yeni araştırma, 2015 yılında yine vergi uygulanmayan su ve diyet içecekler gibi içecek satışlarının artış sergilediğini (%2.1) gösterdi.

Tek neden vergi mi?

Bu tür gıda vergilerinin gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusu ise uzun zamandır tartışma konusu.

Araştırmacılar tek başına verginin etkisinin izole edilmesinin mümkün olmadığını ve bu konuda nedensellik ilişkisi kurulamayacağını belirtiyorlar. Araştırmacılar, vergi uygulanan şekerli içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilincin artmasının da satışlarda düşüş yaşanmasının nedenlerinden biri olabileceğini belirtiyor.

Diğer yandan vergi uygulamasına başlanmasının ardından ülkede içecek endüstrisinin pazarlama faaliyetlerini arttırması da verginin etkisinin azalmasına neden olmuş olabilir.

Verginin destekçileri uygulamayı önemli bir adım olarak kabul ediyor.

Veriler çelişki, sonuç ülke açısından olumsuz

Destekçiler vergi uygulamasını doğru yolda atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyor ve uygulamanın gelecekte de satışlarda düşüş yaşanmasını sağlayacağını savunuyorlar.

Ancak Amerika İçecek Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı William M. Dermody Jr FoodNavigator internet sitesine yaptığı açıklamada araştırmanın endüstri verileri ve hükümetin vergi gelirleri verileri ile çeliştiğini belirtiyor.

Dermody Jr; “Vergi nedeniyle binlerce kişi işi kaybetti, kısmen vergi nedeniyle 30.000 işletme kapanmak zorunda kaldı ve vergi destekçilerinin iddia ettikleri gibi obezite oranları azalmadı. Diğer yandan içecek şirketleri ve Meksika hükümeti tüketicilerin tüm gıda ve içeceklerden aldıkları kalorileri azaltmalarına destek olarak obezite ile mücadele etme konusunda beraber çalışıyor. Endüstri ve hükümet arasında bu tür bir işbirliği kamu sağlığının iyileştirilmesi için gerçek ve uzun soluklu bir değişimi sağlamanın çok daha iyi bir yolu.” açıklamasında bulunuyor.

In Mexico, evidence of sustained consumer response two years after implementing a sugar-sweetened beverage tax

http://www.foodnavigator-usa.com/Regulation/Mexico-sugar-tax-Purchases-of-taxed-beverages-fell-7.6-says-study

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz